Instituţiile publice din ţara noastră vor fi supuse unei evaluări minuţioase prin prisma principiilor de bună guvernare ale Uniunii Europene. Un proiect în acest sens a fost lansat, zilele trecute, la Chişinău.
Reprezentanţii Guvernului au menţionat, în cadrul conferinţei de lansare, că această evaluare are scopul de a face o radiografie completă a administrației publice.
Proiectul în cauză se doreşte a fi un angajament al Guvernului de a crea premisele necesare pentru demararea plenară a unei reforme multidimensionale a ad-ministrației publice, fără de care se crede că aparatul de stat ar putea intra într-un colaps sistemic ireversibil.
Reforma administrației publice este una din restanțele majore în implementarea Acordului de Asociere a ţării noastre cu Uniunea Europeană pentru perioada 2014-2015. În opinia premierului Valeriu Streleţ, ţara noastră se află acum în ingrata situație când funcția publică nu este nici atractivă și nici motivantă pentru profesioniștii calificaţi și integri.
Un prim pas în crearea premiselor pentru abordarea complexă și într-un mod sistemic a reformei administrației publice a fost instituirea Consiliului național pentru reforma administrației publice, afirmă surse guvernamentale.
Consiliul este o platformă de nivel înalt pentru luarea deciziilor privind direcțiile strategice ale reformei administrației publice. Acesta ar urma să asigure un proces integrat de planificare strategică, de implementare și monitorizare a politicilor Guvernului în domeniul reformei administrației publice, atât la nivel central, cât și local.
Pirkka Tapiola, şeful Delegației UE la Chișinău, susţine că reforma administrației publice este un moment important şi fundamental pentru ţara noastră în procesul de integrare în Uniunea Europeană. Astfel, reprezentanţii Delegației UE la Chișinău încurajează instituţiile publice din Republica Moldova să promoveze această reformă pentru o guvernare mai echitabilă și transparentă.