
Foto: vocea.md
Sindicatul Educaţiei şi Ştiinţei este unul din primele sindicate de ramură care şi-a desfăşurat congresul – una din acţiunile cele mai importante şi de amploare din mişcarea sindicalistă, care se organizează o dată la cinci ani pentru a face bilanţul activităţii desfăşurate, a trasa priorităţile de viitor, dar şi pentru a alege conducerea.
La finalul congresului, în funcţia de preşedinte al Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei a fost reales Dumitru Ivanov, iar funcţiile de vicepreşedinţi le-au revenit Nadejdei Lavric şi lui Ion Bulat. La congres au participat circa 150 de reprezentanţi ai organizaţiilor sindicale raionale şi municipale din universităţi, colegii, licee. Au fost invitaţi oaspeţi din Belgia şi România.
„Am făcut bilanţul, am trecut în revistă toate reuşitele şi succesele, dar în paralel a fost sonorizat un şir de probleme rămase nesoluţionate, asupra cărora urmează să mai muncim. Cele mai importante din ele sunt crearea condiţiilor adecvate de muncă şi salariul”, a spus preşedintele Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei, Dumitru Ivanov.
![]() |
Cea mai importantă problemă pentru Sindicatul Educaţiei şi Ştiinţei rămâne salariul pedagogilor |
Prin protestele organizate, sindicatele au reuşit în 2014 să atragă atenţia asup-ra problemelor din dome-niul educaţiei şi ştiinţei, iar după negocierile cu autorităţile profesorii au obţinut majorări la salariu.
Însă, din cauza devalorizării monedei naţionale, toate eforturile sindicatelor au fost practic reduse la zero.
Profesorii, care nu au reuşit bine să simtă schimbările pozitive, iarăși au rămas cu nimic – din cauza deprecierii catastrofale a leului faţă de celelalte valute, urmată de creşterea bruscă a preţurilor, salariile acestora au rămas cum au fost.
Nici de această dată sindicatele nu au de gând să se împace cu situaţia şi declară că vor lupta pentru o nouă majorare a salariilor lucrătorilor din sfera socială.
„Situaţia din ţară ne-a lăsat cu buza umflată, comentează Dumitru Ivanov criza din economie. Iată de ce o vom lua de la capăt. Trebuie să beneficiem de aceeași retribuție ca și angajații din economie. Nu cerem mai mult. Să fie toți egali, doar atât. Un profesor nu poate veni la lecții să ofere educație de calitate, să se autoinstruiască, dacă este copleșit de o sumedenie de probleme, dacă este preocupat de grijile privind întreținerea familiei, dacă se gândește cum să supraviețuiască”.
Bunăoară, salariul mediu al profesorilor de la Gimnaziul din satul Musteața, raionul Fălești, constituie 2500 de lei. „Se întâmplă din cauza că puțini pedagogi au ocazia să țină mai multe ore”, explică Silvia Voloșciuc, profesoară de istorie.
„Avem salarii mai mici decât cele din instituțiile municipale de învățământ, or acestea beneficiază de un suport financiar din partea primăriei. Ideea este că nouă ne sunt oferite ore puține, iar acest lucru afectează salariul”, afirmă Ana Salii, președinta comitetului sindical al Colegiului Pedagogic „Alexei Mateevici”.
Cooperarea cu autoritățile
În cadrul congresului, partici-panții au adoptat și o Declarație în care au fost incluse mai multe revendicări ce țin de ameliorarea situației din domeniul educației și științei. Declarația va fi remisă Președinției, Parlamentului, Guvernului, Ministerului Educației.
Maia Sandu, ministrul Educației, prezentă la congres, a anunțat disponibilitatea de a coopera cu sindicatele pentru a soluționa toate problemele apărute.
„Facem echipă cu sindicatele când vine vorba despre majorarea salariilor și ameliorarea condițiilor de muncă pentru pedagogi. Fiindcă și noi ne dorim ca profesorii noștri să fie motivați și mulțumiți de nivelul de trai, afirmă ministrul. Totodată, contăm pe sprijinul sindicatelor atunci când vine vorba despre construirea unui sistem bazat pe performanță și creșterea rigorilor, deoarece ne dorim cu toții să avem niște pedagogi calificați”.