21 November 2024
Chisinau
Social

Un producător a scumpit pâinea. Ministerul de resort spune că majorarea e nejustificată

Loading
Social Un producător a scumpit pâinea. Ministerul de resort spune că majorarea e nejustificată
Un producător a scumpit pâinea. Ministerul de resort spune că majorarea e nejustificată
grebakery.ro

S-a scumpit pâinea. Ce-i drept, deocamdată, o singură com­panie a majorat prețul cu circa 70 de bani, însă și alte brutării ar putea să procedeze la fel, în viitorul apropiat. Și asta pentru că, spun producătorii, au crescut prețurile la făină, ambalaj, dar și la combustibil. Experții în domeniu susțin că este vorba despre ajustări ale prețurilor, întrucât multe fir­me lucrează în minus și riscă să dea faliment.

„Pâinea albă mare s-a scumpit de la 7,5 lei la 8,1 lei. Toată pâinea feliată s-a scumpit cu 50-70 de bani. În special, pâinea cea iefti­nă, care era cea mai solicitată de cetățenii noștri, care au venituri mai mici”, ne spune vânzătoarea de la o gheretă din Chișinău, unde se comercializează produse de panificație.

Aceasta susține că oamenii au observat imediat scumpirea. „De­sigur că va avea consecințe, pâi­nea e cel mai important produs. Eu nu pot înțelege promisiunile autorităților, care spun că avem rezerve suficiente de grâu. Iar pâi­nea, totuși, s-a scumpit”, se arată revoltat unul dintre cumpărători.

Au de suferit mai ales pensi­onarii, pentru care fiecare bănuț contează, spun ei. „Iată, i-am cum­părat nepoatei, la școală, pizza. A costat 12 lei, iar acum s-a scum­pit și e 15 lei. Dar ce o să cumpă­răm din pensia noastră?”, ne spu­ne un alt cumpărător.

Am discutat și cu administrato­rul brutăriei care a operat majoră­rile de preț. Acesta ne-a spus că, în ultima perioadă, s-au scumpit mult materiile prime utilizate în procesul de producere.

„Și făina s-a scumpit. Anul tre­cut era 4,30 lei, acum e 6,20 lei kilogramul. S-a scumpit combus­tibilul, iar pâinea nu merge pe jos la magazin”, menționează Valeriu, administratorul brutăriei.

Astfel, administrația brutări­ei, pentru a se putea menține pe piață, practic, s-a văzut nevoită să modifice prețurile, mai spune băr­batul.

„Am întins cu scumpirile cât am putut. Nu mai lucram la zero, ci chiar în pierdere. Ca să păstrăm producerea, am fost nevoiți să re­curgem la scumpiri”, mai adaugă acesta.

În schimb, la alte magazine, mai ales la cele ce aparțin combinatu­lui „Franzeluța”, prețul pâinii nu a fost modificat. Experții în domeniu consideră că, de fapt, acestea nu sunt scumpiri, ci doar ajustări de preț, care demult trebuiau făcute.

„În funcție de creșterea prețului la făină, la combustibil și la tot ceea ce este pe lanțul de cost, in­evitabil, prețurile trebuiau să fie mărite. Eu sunt convins că ei lu­crează în minus. Este o ajustare firească și demult trebuia să fie fă­cută”, remarcă Veaceslav Guțuleac, președintele Asociației Naționale a Industriei de Panificație și Mo­rărit.

Președintele Asociației Bruta­rilor din Moldova, Igor Cojuhari, ne-a spus că materia primă a în­ceput să se scumpească încă din toamna lui 2020, iar până acum, brutarii rezistau datorită rezerve­lor pe care le aveau.

„S-au scumpit pelicula, carto­nul care se utilizează la ambalare, drojdia, margarina – toate com­ponentele ce țin de pâine. Care au avut rezerve, a ținut prețul vechi, care nu au avut, din prima zi au scumpit, încă din luna octombrie”, menționează Igor Cojuhari.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltă­rii Regionale și Mediului are, însă, o altă opinie și susține că scumpirile nu trebuie să îngrijoreze cetățenii. „Ministerul Agriculturii consideră nejustificate scumpirile operate de unii producători de produse de panificație, dar și declarațiile speculative ale unor politicieni”, a remarcat ministrul Ion Perju.

Potrivit acestuia, prețul la făină a atins cote maxime în martie, iar de atunci este în scădere. Acesta a mai declarat că în rezervele de stat este suficient grâu. „Pe  piață sunt diverse cantități de grâu care variază de la 3,30 lei până la 4,30 lei per kilogram”, a conchis Perju.

La sfârșitul lunii martie, la in­trare în Portul Giurgiulești, a fost un scandal mare, după ce un grup de activiști au oprit mai multe ca­mioane cu grâu, care urma să fie încărcat în cargouri pentru export. Ulterior, a avut loc ședința Guver­nului, la care s-a aprobat interdicția de export al grâului, pentru o pe­rioadă. Iar acum o lună, Guvernul interimar a aprobat proiectul pri­vind eliberarea din rezervele de stat a 20 de mii de tone de grâu alimentar din recolta anului 2017 în vederea împrospătării stocu­rilor cu grâu din recolta din anul curent. Atunci, în cadrul ședinței de Guvern, ministrul Agricultu­rii susținea că în țară mai rămân estimativ 70 de mii de tone de grâu. Totodată, Pavel Voicu, minis­trul Afacerilor Interne, a precizat că în stocurile Agenției Rezerve Materiale rămân disponibile încă 31 de mii de tone de grâu, ceea ce înseamnă că, în total, în țară sunt circa 100 de mii de tone de grâu, suficiente până la noua recoltă.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand