Pe 28 mai, a avut loc Congresul II al Sindicatului „Demnitate”, menit să apere drepturile, interesele tocmai a acelei tagme de profesionişti, lucrători ai poliţiei, de care depinde ordinea publică, securitatea vieţii noastre cotidiene. S-a dovedit un eveniment de importanţă majoră, după cum a relevat Mihail Laşcu, liderul acestui sindicat, în virtutea faptului că a implicat un bilanţal activităţii de cinci ani de zile de la constituirea Sindicatului „Demnitate”, care reprezintă lucrătorii din poliţie. Pentru că, după cum a remarcat președintele acestor sindicate, lucrătorii din organele de menţinere a ordinii publice au şi ei nevoie de o anumită protecţie socială.
De fapt, a evidenţiat Mihail Laşcu, congresul mai înseamnă şi o totalizare finală, după trei luni de dezbateri în cadrul organizaţiilor primare din ţară, care au vizat rezultatele activităţii lor, alegerea preşedinţilor şi comitetelor sindicale locale. Majoritatea acestora au fost realeşi, ceea ce înseamnă, în opinia preşedintelui Sindicatului „Demnitate”, o confirmare a faptului că politica promovată de structura sindicală respectivă este una corectă, conform aşteptărilor membrilor acesteia. Unde mai pui, a subliniat Mihail Laşcu, că liderii organizaţiilor sindicale primare caută să apere interesele, drepturile poliţiştilor, membri ai Sindicatului „Demnitate”, fără a renunţa la exercitarea obligaţiilor lor de bază, care comportă riscuri deosebite.
În afară de aceasta, Congresul II al Sindicatului „Demnitate” a adoptat o strategie privind planificarea activităţii acestuia pentru următorii cinci ani. Mihai Lașcu a anunţat că se va proceda la un nou stadiu de dialog social constructiv cu Ministerul Afacerilor Interne, cu Inspectoratul General de Poliţie. În context, se preconizează operarea unor modificări, completări la legea specială de activitate a poliţiei şi la statutul de poliţist, adoptarea unor acte legislative care să asigure un pachet social garantat, precum ar fi dreptul la locuinţe de serviciu, la tratamentul balneosanatorial, la odihnă pentru familiile şi copiii poliţiştilor, de asemenea asigurarea echipamentului necesar pentru exercitarea atribuţiilor de serviciu. Or, în caz contrar, avertizează Mihail Laşcu, eficienţa activităţii de prestare a serviciilor privind ordinea şi securitatea publică a cetăţeanului va avea de suferit.
Nicolae Suruceanu, secretar confederal al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, care a fost prezent la congres, a apreciat activitatea Sindicatului „Demnitate” drept una „combativă”. Liderii ei se arată fermi la întâlnirile cu conducătorii Guvernului ţării în apărarea intereselor, a drepturilor lucrătorilor din organele de poliţie.
El a remarcat că această organizaţie sindicală este una dintre cele mai unite din ţară. Aceasta şi pentru că a fost prima federaţie care a păşit pe calea consolidării rândurilor ei, mai multe structuri fuzionând, au creat Federaţia Sindicatelor din Moldova „Sindlex”.