4 December 2024
Chisinau
Economie

Un nou parc industrial a fost creat în nordul republicii

Loading
Economie Un nou parc industrial a fost creat în nordul republicii
Raut SA

Foto: vocea.md

Deschiderea zonelor eco­nomice libere şi a parcuri­lor industriale este folosită de Guvern drept cataliza­tor pentru industria naţi­onală. Ca investitorii să fie atraşi mai lesne în dezvol­tarea parcurilor industri­ale, acestora li se propun preţuri mai mici pentru arendarea sau achiziţiona­rea terenurilor, dar şi alte facilităţi pentru activitatea antreprenorială.

 

În luna iulie, Guvernul a con­ferit fostei uzine SA Răut din Bălţi titlul de parc industrial. La câteva zile după emiterea acestei hotărâri, a fost prezentată şi foaia de parcurs a societăţii adminis­tratoare care prevede restructu­rarea definitivă în decurs de un an. La noul parc industrial vor fi create cel puţin 1300 de locuri de muncă şi se preconizează că aproximativ 3,2 milioane de lei vor fi transferaţi anual la bugetul de stat. Administratorul SA Răut speră să atragă 18 milioane de euro sub formă de investiţii stră­ine şi autohtone.

„Activele întreprinderii au fost conservate într-o stare satis­făcătoare, fiind păstrate utilajele unice. Cred că acestea ar putea fi folosite şi de către eventualii rezidenţi ai parcului industrial, deşi spațiile de producere şi in­frastructura necesită investiţii semnificative”, a declarat vice­prim-ministrul Valeriu Lazăr în cadrul unei şedinţe desfăşurate la Bălţi. El s-a arătat convins că parcul industrial Răut va putea atrage atât investitori autohtoni, cât şi străini, invocând avantajele economice ale zonei respective şi forţa de muncă încă destul de competitivă.

Suprafaţa imobilelor de care dispune SA Răut este de 74 de mii de metri pătraţi. Mai mult de ju­mătate din aceasta este prevăzută pentru rezidenţi, iar 32 de mii de metri pătraţi sunt destinaţi secţi­ilor de producere. De asemenea, pe teritoriu este amplasată o clă­dire nefinisată cu o suprafaţă de 450 de metri pătraţi, scoasă la vânzare, şi aproape 5000 de me­tri pătraţi de terenuri „greenfi­eld” pentru construcţii noi. Până în prezent, aici au activat uzina Răut (76,5% cota de stat), care produce aparataj hidroacustic de navigaţie, dar funcționează la 25-40% din capacitate, Rif-Acva­aparat şi SA Lot.

 

Primii rezidenţi vor veni în septembrie

 

Efim Diacov, directorul ge­neral al noului parc industrial, a precizat că terenurile vor fi date în locaţiune pe un termen de 30 de ani pentru a dezvolta o platfor­mă industrială solidă. La prima etapă, societatea administratoare se va ocupa de organizarea struc­turală a parcului, după care se va lansa activitatea antreprenorială. Mijloacele de finanţare necesare pentru reparaţia internă a încă­perilor sau pentru achiziţionarea, instalarea şi conectarea sistemelor de încălzire, parcul industrial le va obţine din veniturile de la co­mercializarea utilajului neutilizat în procesul tehnologic şi a bunu­rilor imobile. Totodată, se va lucra la două proiecte: unul de recon­strucţie şi dezvoltare a infrastruc­turii de apă şi canalizare, finanţat cu 14 milioane de lei din Fondul de dezvoltare regională, şi altul de reparaţie a halelor de produ­cere şi construcţia unui gazoduct, finanţat din bugetul de stat.

Concursul de selectare a rezi­denţilor parcului industrial Răut va fi organizat pe 26 septembrie. „Chiar doresc să fie organizat un concurs, dar nu vreau ca acesta să fie unul formal. Acesta trebuie să fie organizat după toate criteriile necesare, astfel încât investitorii să lupte pentru imobilele de aici. Mai este încă un detaliu – rezi­denţii nu trebuie să se confrunte cu procesul birocratic de la noi, de aceea, administraţia trebuie să intervină şi să-i ajute în toate procesele de lucru cu autorităţi­le locale şi naţionale. Aş spune chiar că administraţia oricărui parc industrial trebuie să fie „slu­ga” rezidenţilor şi să le pună totul la dispoziţie”, a accentual Valeriu Lazăr.

Directorul parcului industrial a menţionat că și firmele care activează acum pe teritoriul parcului, cel mai probabil, vor participa la concurs. Chiar din primele zile de anunţare a creă­rii noului parc industrial Răut, o companie din Germania s-a arătat interesată de deschiderea unei afaceri la Bălţi. Totodată, o companie poloneză de con­fecţii, care aparţine la doi fraţi moldoveni stabiliţi la Varşovia, este gata să fie printre primii rezidenţi ai parcului industrial Răut. „Întreprinderea noastră este dispusă să transfere în RM 70% din producţia de haine din Polonia şi să creeze pe teritoriul parcului în jur de 600 de locuri de muncă. Această idee ne-a apă­rut, analizând facilităţile oferite şi poziţionarea geografică a par­cului. De aici este foarte comod să expediem marfă şi în UE, şi în ţările CSI. De altfel, e mai simplu şi avantajos să exportăm produc­ţia noastră în CSI anume din RM, pentru că taxele vamale sunt mai mici”, a spus Pavel Şcura, unul dintre proprietarii întreprinderii Potis&Verso. Acum doi ani, com­pania a deschis la Bălţi o fabrică unde lucrează aproximativ 100 de cusătorese. Aici sunt confecţiona­te 15% din toată producţia textilă a acestor antreprenori.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand