21 iulie 2024
Chisinau
Vocea copiilor

Un mic Picasso la Chişinău

Loading
Vocea copiilor Un mic Picasso la Chişinău
Un mic Picasso la Chişinău

bandalac

 

A început să facă primele schiţe de desen la doar un an, iar la cinci ani avea deja în palmares două expoziţii per­sonale. La facultatea arhitectură de la Universitatea Teh­nică din Moldova, acolo unde predă mama sa, acest copil de doar şapte ani, pe nume Bianca Bandalac, se simte ca la ea acasă, pentru că pictează alături cu studenţii. Iar atunci când se apropie vreun tânăr de ea şi o întreabă cine este, îi răspunde cu mirare: „Cum, tu nu mă cunoşti?”. Săptămâna trecută, pe 24 martie, la Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici” a fost inaugurată cea de-a treia ex­poziţie personală a Biancăi Bandalac, elevă în clasa I la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Chişinău.

 

Expoziţia „O lume colorată” cuprinde 28 de lucrări, fi­nisate pe parcursul ultimilor doi ani. Lucrările au fost realizate în diverse tehnici – pastel, creioane colorate, creion simplu, carioci, acuarelă şi o tehnică mai deose­bită – imitaţia gravurii în ceară. „Lucrările sunt contrastante, pline de viaţă, bogate în culori, ceea ce o reprezintă pe însăşi Bianca aşa cum este ea, permanent veselă, emoţională, activă. La vârsta de un an, am observat că a început să deseneze diferite cerculeţe, liniuţe, apoi la doi ani se desluşeau unele forme, unele figuri – păsări, omu­leţi de zăpadă, fructe sau un robo­ţel. E talent dublu, nici mama, nici tata, la vârsta ei nu puteau desena aşa ceva. Bianca probabil este unul dintre o mie de copii căreia îi place să meargă la şcoală. Până la vârsta de cinci ani, nu i-am dat nici un in­diciu cum să deseneze”, povesteşte Mariana Bandalac, mama fetiţei.

Tinerei pictoriţe îi place jocul culorilor. Bianca nu aplică nicio­dată o singură culoare. Mărul la ea nu e neapărat roşu, ea poate aplica şi violet, ba chiar se contrazice cu părinţii sau cu profesoara, zicând: „Dar ce, chiar nu am dreptul?!”. Îi place foarte mult să deseneze fluturaşi, iar eroul ei principal în toate lucrările e soarele. Totodată, îi place să transpună pe pânză sau hârtie şi diverşi eroi din desene animate, prinţi sau prinţese.

 

g_vc

Un copil cu propria viziune asupra a tot ce ne înconjoară

 

„A fost foarte greu să ne con­vingem chiar rudele că lucrările pe care le vedeţi aici au fost făcute de Bianca. Doar atunci când veneau la noi în ospeţie, se convingeau că Bianca are un potenţial artistic de invidiat”, a menţionat mama Biancăi. Impresionată foarte mult de portretele pe care le execută studenţii, Bianca a reuşit deja să transpună pe pânză trei portre­te. Are şi multe desene cu naturi statice, abundente în grafică şi multe culori, iar combinaţiile sunt contrastante. Totodată, a executat lucrări în tehnica colaj, care au impresionat mai mulţi colegi de-ai mamei sale.

„Sunt lucrări pe care ea le exe­cută fără nici un fel de indiciu din partea mea. Are şi lucrări abstrac­te, sunt mai mult încercări, atunci când ea caută să se calmeze, prin combinaţii de culori, la sfârşit, se conturează unele forme geometri­ce, diverse combinaţii de culori. Are zece desene, inspirate din filme cu desene animate  despre omuleţi cu un singur ochi”, a adăugat Ma­riana Bandalac.

Deşi îi plac mult artele plastice, Bianca visează să devină dansa­toare. Cum o văd părinţii în viitor? „Biancăi îi place mult limba engle­ză, poate o să devină translatoare, dar, chiar dacă o să aleagă artele plastice, nu o să dea greş. E foarte bine să ştii a picta, pentru că ai altă viziune asupra a tot ce te înconjoa­ră”, susţine Mariana Bandalac.

În iunie 2014, Bianca a obţinut Premiul I la Concursul Naţional de Desen cu genericul „Nu-mi fura copilăria”, ediţia I, organizat de Confederaţia Naţională a Sin­dicatelor. În luna septembrie a aceluiaşi an, s-a plasat pe locul II la Concursul Naţional de Desen cu genericul „Muncă decentă prin drepturi respectate”, organizat tot cu suportul CNSM. În iunie 2015, a obţinut locul III la cea de-a doua ediţie a Concursului „Nu-mi fura copilăria”. În februarie anul cu­rent, Bianca Bandalac a participat la un concurs cu lucrări de creaţie după poezia lui Grigore Vieru.

Expoziţia „O lume colorată” va fi deschisă la Teatrul „Licurici” din capitală până la 1 aprilie.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand