18 aprilie 2024
Chisinau
Varia

Un mediu sigur pentru investiţii este calea spre creşterea economică

Loading
Varia Un mediu sigur pentru investiţii este calea spre creşterea economică
Un mediu sigur pentru investiţii este calea spre creşterea economică

 

 

marian-lupu

Creşterea economică a Republicii Mol­dova poate fi realizată prin atragerea investiţiilor străine, dar şi a celor autoh­tone. Pentru aceasta însă este nevoie ca mediul pentru investiţii să fie unul sigur. Guvernarea a iniţiat mai multe modifi­cări legislative în acest sens, fiind asista­tă inclusiv de partenerii externi. Despre aceasta s-a discutat la forumul Partidului Democrat din Moldova „Dezvoltarea Mol­dovei: creştere economică pentru bunăs­tarea cetăţeanului”, desfășurat luni, 22 septembrie.

 

Preşedintele PDM, Marian Lupu, a spus că echipa pe care o conduce vine cu un plan strate­gic privind dezvoltarea economică în următorii 4 ani. „Genericul forumului de astăzi sugerează că nu poate fi asigurată bunăstarea cetăţenilor fără o creştere economică. Însă, doar creşterea economi­că nu asigură în mod automat efectele benefice pe care să le resimtă cetăţenii. Trebuie să atragem in­vestiţii din străinătate, şi din Vest, şi din Est. Vom promova modificări în legislaţia fiscală, menţinem ideea introducerii impozitului unic în agricultură, vom promova facilitarea condiţiilor pentru des­chiderea şi desfăşurarea unei afaceri, stabilirea de norme clare pentru ca agenţii economici să nu fie terorizaţi de instituţiile de control. Noi venim cu idei foarte ambiţioase, dar necesare”, a specificat politicianul.

Vlad Plahotniuc, prim-vicepreşedinte al Parti­dului Democrat, spune că el şi colegii săi de forma­ţiune cred că viitorul economic al Republicii Mol­dova este nemijlocit legat de încrederea pe care o au investitorii străini în stabilitatea ţării. Dânsul a menţionat că trebuie să i se ofere economiei şansa de a-şi împlini în întregime potenţialul de dezvol­tare, iar pentru cetăţeni acest potenţial înseam­nă, în primul rând, să le dăm locuri de muncă. „E timpul să realizăm că oamenii vor dezvoltare şi progres aici, acasă. Progresul este aşteptat aici şi acum, nu într-un viitor nedefinit”, a subliniat Vlad Plahotniuc.

Vicepreşedintele PDM, Andrian Candu, vice­premier şi ministru al economiei, a remarcat, în discursul său, că, „pentru a avea o creştere revolu­ţionară, ar trebui să venim cu idei revoluţionare, să gândim neordinar. Mizăm în acest proces pe teh­nologii informaţionale, care pot aduce o revoluţie în mediul de afaceri”, a declarat Andrian Candu. Politicianul a mai spus că guvernarea se gândeşte la tot felul de idei pentru ca remitenţele venite din afară să meargă în creşterea economică şi mai pu­ţin în consum. O idee ar fi ca cetăţenii să ofere ba­nii pentru diferite proiecte ale statului cu o garan­ţie de 4-5% anual. „Nu se ştie în societate, dar, de exemplu, în iunie 2013 – iunie 2014, au fost create 48 de mii de locuri de muncă. Cât ţine de securita­tea sistemului bancar, se lucrează acum inclusiv cu partenerii de dezvoltare, precum Banca Mondială, pentru elaborarea cadrului legal în ceea ce ţine de transparenţa acţionariatului, cum să fie asigurate depozitele”, a subliniat Andrian Candu.

Peste 200 de reprezentanţi ai mediului de afa­ceri, experţi din diverse ramuri ale economiei din Moldova, miniştri şi liderii democraţi, au participat la Forumul PDM.

 

Publicitate politică

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand