Un mai mare acces la ţările cu experienţă bogată în materie de sindicalism veritabil vor obţine, în următorii ani, reprezentanţii Federaţiei „Sindicons”.
Victor Talmaci, preşedintele acestei federaţii, a precizat că, în cadrul unui for desfăşurat recent la Tbilisi, Georgia, s-a anunţat că grupul de ţări membre ale Internaționalei Lucrătorilor din Construcții și Industria Lemnului (BWI), din care face parte şi „Sindicons”, urmează să fie extins. Astfel, din grupul cu numărul 10, constituit din state ale fostei URSS, vor face parte şi organizaţiile sindicale membre ale BWI din Israel, Turcia, precum şi un şir de ţări balcanice.
Faptul că la acest grup se vor alătura şi unele ţări cu experienţă sindicală avansată le inspiră reprezentanţilor organizaţiei din ţara noastră speranţa că activităţile desfăşurate în acest context vor fi şi mai substanţiale, cu un impact şi mai mare, a apreciat Victor Talmaci.
Preşedintele „Sindicons” a mai precizat că, la Tbilisi, a avut o discuţie cu reprezentanţii sindicatului din Israel. Aceasta s-a axat pe posibilitatea ca cele două structuri sindicale să interacţioneze, inclusiv în vederea obţinerii de către Federaţia „Sindicons” a accesului la locurile de muncă ale constructorilor moldoveni care lucrează în Israel, în baza unui acord interstatal. În acest fel, sindicatul va putea contribui la aceea ca lucrătorii în cauză să dispună de condiţii adecvate de muncă şi de trai.
Evenimentul de la Tbilisi a fost organizat în scopul
continuării discuţiilor la nivel mondial cu organizaţiile sindicale membre pe marginea planului de activitate al BWI pe următorii cinci ani, precum şi al pregătirilor de congresul aceleiaşi structuri ce va avea loc spre finele acestui an. În context, s-a făcut o evaluare a tuturor proiectelor implementate de organizaţiile membre cu susţinere din partea BWI. Cu referire la Federaţia „Sindicons”, organizatorii au remarcat faptul că mijloacele financiare alocate au fost valorificate raţional şi conform destinaţiei, proiectele au fost implementate integral, dările de seamă au fost consistente şi prezentate la timp, iar activităţile au fost desfăşurate conform planurilor aprobate.
„Rezultatele obţinute poate că sunt modeste, dar sunt realiste, precum şi optime pentru conjunctura existentă. Este vorba despre negocierile colective şi de managementul sindical în general”, a apreciat Victor Talmaci.
În cadrul discuţiilor de la Tbilisi, accentul a fost pus în principal pe relaţiile dintre organizaţiile sindicale mai dezvoltate din ţările europene şi scandinave, care contribuie financiar la implementarea diferitelor proiecte, şi cele mai mici şi cu mai puţină experienţă.
Conform agendei, subiectele discutate s-au mai referit la raportul de activitate al Comitetului European al Femeilor, consolidarea sindicatelor cu ajutorul inovaţiilor, sporirea numărului de membri în baza unor noi metode de recrutare, precum şi la migraţie.