27 iulie 2024
Chisinau
Social

Un lucrător de la moara din satul Valea Perjei, schilodit

Loading
Social Un lucrător de la moara din satul Valea Perjei, schilodit
Un lucrător de la moara din satul Valea Perjei, schilodit
moara

Foto: accidyoutube.com

 

Un accident de muncă s-a produs, recent, la moara deţinută de SRL „Valea Viilor” în satul Valea Perjei, raionul Cimişlia. În urma acestui caz, un salari­at în vârstă de 40 de ani, care lucra în calitate de morar, s-a ales cu traumatisme.

 

Vasile Siloci, inspector teritorial de muncă al sindicatelor, a precizat pentru „Vocea poporului” că salari­atul, care este membru de sindicat, dispune de o experienţă de patru ani în exercitarea funcţiei respec­tive.

Conform explicaţiilor aceluiaşi morar, în momentul producerii ac­cidentului, el ar fi încercat să regle­ze funcţia de transmisie prin curea, de la valţurile pentru măcinare spre ciocanele care aleg făina, a rulmen­ţilor, care se roteau mai mult în gol. Contrar regulilor de exploatare a morii, bărbatul intenţiona să facă acest lucru cu mâna goală şi fără a opri mai întâi instalaţia electrică.

În consecinţă, lucrătorului i-a fost prinsă în mecanism mâna stângă şi i-a fost rănit degetul mic.

Victima a fost transportată de urgenţă la un spital din capitală, unde i-a fost acordat primul ajutor medical şi s-a decis amputarea unei porţiuni din degetul rănit. Bărbatul se află acum în concediu medical şi primeşte tratament în regim de ambulatoriu.

Accidentul este clasificat ca fi­ind grav, de vreme ce s-a soldat cu pierderea temporară a capacităţii de muncă a victimei.

În opinia lui Vasile Siloci, în acest caz, administraţia trebuia să asigure un grad mai înalt de supra­veghere şi control asupra lucrului efectuat de morar, să evalueze ris­curile la locurile de muncă şi să ia măsuri de prevenire a pericolului de accidentare şi de boli profesio­nale.

Unitatea respectivă are orga­nizaţie sindicală, iar preşedintele acestei structuri a dat asigurări că victima accidentului sus-menţionat a beneficiat de instruire în securi­tatea şi sănătatea în muncă. Toto­dată, reprezentanţii întreprinderii au efectuat o evaluare a factorilor de risc la locurile de muncă, iar an­gajatul în cauză fusese familiarizat cu regulile de exploatare a morii, a mai adăugat Vasile Siloci.

Elena Carchilan, şefa Inspec­toratului Muncii al Sindicatelor, a comunicat că, în prezent, specia­liştii acestei structuri participă la cercetarea a încă patru accidente de muncă, în urma cărora au avut de suferit lucrători-membri de sin­dicat.

În perioada ianuarie–septem­brie a acestui an, inspectorii sindi­cali de muncă au participat la elu­cidarea cauzelor a 28 de accidente de muncă. Scopul antrenării lor în procesul de cercetare a acciden­telor grave sau soldate cu decese constă în stabilirea obiectivă a cir­cumstanţelor în care s-au produs acestea şi în apărarea intereselor membrilor de sindicat, a accentuat Elena Carchilan.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand