Nu au condiţii elementare pentru a face baie şi au decis să ceară ajutor autorităţilor publice. Vorbim despre un grup de persoane din capitală care ne scrie că, din cauza veniturilor insuficiente, nu au nici o şansă să rezolve această problemă cu forţele proprii. La rândul lor, autorităţile municipale de resort spun că le este cunoscută situaţia în cauză şi că ar vrea să găsească o soluţie împreună cu cei interesaţi.
Într-o scrisoare adresată redacţiei „Vocea poporului”, oamenii se plâng că toate băile din municipiu sunt în proprietate privată, iar tariful pentru a face un duş porneşte de la 70-80 de lei pe oră. Ei şi-ar putea însă permite să plătească doar cel mult 50 de lei pentru acest serviciu.
„Suferă mai mult persoanele nevoiaşe, în special, cele care au şi copii mici. Mulţi nu dispun de instalaţii de apă caldă din cauza costului mare pentru consumul de resurse energetice”, se menţionează în scrisoare.
În consecinţă, oamenii se tem că o epidemie de păduchi şi alt fel de paraziţi ar putea să izbucnească, inclusiv în căminele studenţeşti. Mai mult, ei ar fi sunat la autorităţile responsabile de supravegherea situaţiei epidemiologice, unde ar fi fost informaţi că nu au bani pentru a lupta cu acest fenomen.
Condiţii greu de închipuit
Unul dintre semnatari, Andrei Canschi, locuieşte în căminul de pe Calea Ieşilor nr. 45 şi povesteşte că blocul în cauză se află în condiţii greu de închipuit şi arată „ca după război”.
În încheierea scrisorii, oamenii precizează că îşi doresc ca autorităţile publice să deschidă mai multe băi pentru ca cetăţenii cu resurse financiare insuficiente să poată face duş la preţuri accesibile. Oamenii au expediat scrisori cu această solicitare pe adresele Primăriei capitalei, Guvernului ţării noastre, precum şi a Ministerului Sănătăţii.
Cu referire la această problemă, reprezentanţii Direcţiei generale asistenţă socială a capitalei au specificat că,
deşi nu au avut solicitări de acest fel din partea chişinăuienilor, ştiu despre existenţa acestei probleme şi s-au autosesizat. Sunt afectate atât persoanele lipsite de agent termic sau care nu au apă caldă în casă, cât şi oamenii străzii care în prezent nu au unde face nici măcar o asanare igienică de primă necesitate.
Prioritate pentru 2017
Aceiaşi reprezentanţi s-au arătat convinşi de faptul că aspectele legate de igiena personală sunt prioritare atunci când vine vorba despre nivelul minim al standardelor de viaţă. În consecinţă, printre priorităţile de activitate pentru 2017 ale acestei instituţii se va număra şi soluţionarea problemei în cauză.
Astfel, aceştia vor ieşi cu o iniţiativă pentru a fi găsită o încăpere în acest scop, care să fie ulterior placată cu teracotă şi să fie conectată la toare reţelele de alimentare şi de scurgere. În opinia lor, pentru realizarea acestei iniţiative nu ar fi nevoie de foarte mulţi bani.
Cei de la Direcţia socială au mai remarcat că ar fi bine ca cei care au scos în evidenţă problema să o pună pe hârtie sub formă de solicitare, de idee cu soluţii şi să o depună la această instituţie. Ulterior, solicitarea în cauză a cetăţenilor va putea fi anexată şi la iniţiativa care există deja.
În aceeaşi ordine de idei, cei de la Direcţia generală asistenţă socială a capitalei au mai specificat că, anterior, au expediat scrisori administraţiilor actuale a trei dintre băile care au fost cândva publice şi continuă să desfăşoare acest gen de activitate. Dintre acestea, doar una ar fi reacţionat şi ar fi instituit preţuri preferenţiale pentru pensionari, în mărime de 50 de lei ora.
Solicitaţi de un reporter al ziarului, reprezentanţii acesteia au precizat că în prezent nu oferă facilităţi pensionarilor sau altor categorii de clienţi din capitală, iar preţurile pornesc de la 70 sau 80 de lei pentru timpul minim de aflare la baie.
De menţionat că redacţia ziarului „Vocea poporului” este dispusă să revină asupra acestui subiect, pentru a vă informa despre reacţia autorităţilor publice la această solicitare a oamenilor şi despre măsurile luate pentru soluţionarea problemei.