Inițiativă pentru o creștere durabilă, crearea noilor locuri de muncă, finanțarea și capitalizarea afacerii, perspectivele, dezvoltarea și suportul antreprenoriatului feminin, consecutivitatea capitalizării afacerii în diferite țări, dezvoltarea afacerii în diverse domenii – acestea și alte obiective au fost discutate recent, timp de o zi, la Conferința regională din Sarajevo, Bosnia și Herțegovina.
Reprezentantele din țările–participante la întrunire, cum ar fi Albania, Bosnia și Herțegovina (țara gazdă), Croația (țara organizatoare și moderatoare a evenimentului), Macedonia, Republica Moldova, Kosovo, Polonia, Bulgaria, Turcia, Muntenegru, Serbia , Suedia au discutat experiențe și viziuni, Planul strategic de acțiuni pentru perioada 2015-2020 și perspectivele acestuia.
Mary-Ann Rukavina Cipetic, preșe-dinta „GTF–Inițiativă pentru creșterea durabilității”, a făcut o trecere în revistă a realizărilor și istoriilor de succes, începând cu 2008, dar s-a oprit și la puncte slabe unde mai trebuie de lucrat. Totodată, dânsa a prezentat Planul strategic de acțiuni pentru 2015 și pentru o perspectivă îndelungată, menționând care sunt responsabilitățile țărilor participante.
Brunilda Paskali, viceministru al Economiei, Dezvoltării, Comerțului și Antreprenoriatului din Albania, a menționat că trebuie să fie respectată egalitatea de șanse în afaceri, prezentând experiența țării sale. Totodată, Brunilda Paskali a subliniat că domeniul de afaceri a ieșit pe o altă orbită de dezvoltare, efectuând un salt deosebit, în special, în țările balcanice, fiind cândva întrunite în fosta Iugoslavie. La eveniment s-a vorbit și despre faptul că în Croația se dezvoltă în ritm galopant clasterul feminin.
Despre diferite programe, granturi și credite pentru dezvoltarea antreprenoriatului feminin a vorbit Elsa Hastad, director al Departamentului pentru Europa și America Latina de la Agenția Internațională pentru Cooperare și Dezvoltare din Suedia (Sida). Elsa Hastad a mai spus că în curând RM va primi finanțare de la BERD pentru dezvoltarea antreprenoriatului feminin.
La reuniune a fost discutată planificarea strategică și politicile antreprenoriatului feminin pentru anii 2016-2020. În cadrul conferinței de o zi de la Sarajevo, au avut loc și patru workshop-uri cu diferite teme, cum ar fi campanii de advocacy, politici și strategii, suport instituțional și practic. La workshop au participat reprezentante ale camerelor de comerțdin țările menționate, agențiilor de angajare în câmpul muncii, ale ministerelor de resort, sectorului neguvernamental, forumuri și fonduri internaționale, profesori universitari din domeniul economiei, precum și oficiali ai Guvernului din Bosnia și Herțegovina. La final, a fost semnată o Declarație comună privind noua politică industrială pentru Europa, care va fi expediată la Bruxelles.