O placă comemorativă dedicată lui Grigore Eremei a fost dezvelită şi sfinţită recent la intrarea din Staţiunea balneo-climaterică „Nufărul Alb” din oraşul Cahul. Deşi Grigore Eremei nu a putut participa la eveniment, invocând probleme de sănătate, manifestarea a adunat câteva zeci de oameni, între care prieteni de-ai săi, precum şi pacienţi care în prezent se tratează la „Nufărul Alb”.
Elena Blanaru, şefa secţiei cultură de la Sanatoriul „Nufărul Alb”, a menţionat că „sunt înalt apreciate relaţiile de prietenie ale lui Grigore Eremei cu actorii, artiştii plastici, pe care i-a promovat întotdeauna.
Grigore Eremei s-a născut la 22 aprilie 1935 în satul Târnova, judeţul Hotin, în prezent raionul Edineţ. A fost deputat în Sovietul Suprem al RSS Moldoveneşti şi în Sovietul Suprem al URSS, după care vicepreşedinte şi prim-vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri. Din 1980 până în 1991, Grigore Eremei a fost preşedinte al Consiliului Republican al Sindicatelor, iar din 1993 până în 1998 – ambasador al Republicii Moldova în Belarus, în România şi, prin cumul, în Grecia şi Cipru. În 1998, a fost ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova. A fost decorat cu Ordinul„Insigna de Onoare”. S-a manifestat ca promotor al culturii, învăţământului, ştiinţei, ocrotirii sănătăţii şi sportului. Anume atunci au fost construite în republică peste 300 de şcoli, 500 de grădiniţe, un număr mare de librării. Grigore Eremei este cel care a început Strategia de dezvoltare a complexului sanatorial din Cahul, încă din anul 1977. A avut un aport considerabil în dezvoltarea infrastructurii oraşului Cahul. Sub conducerea sa, au fost construite locuințe pentru tinerii specialişti, policlinica curativ-balneară şi Sanatoriul „Nufărul Alb”. A fost una dintre puţinele persoane de la conducerea republicii care s-a ridicat în apărarea valorilor naţionale. În 2003, a editat prestigiosul volum „Faţa nevăzută a puterii”.
Preşedintele CNSM, Oleg Budza, a spus că sculptura respectivă constituie un gest de gratitudine față de Grigore Eremei. Totodată, liderul sindical l-a caracterizat pe Grigore Eremei drept un om foarte modest şi perseverent, cu o mare putere de convingere. „Deviza lui era: „Trebuie să slujim poporul. Unul din obiectivele sindicatelor este ca omul să fie sănătos”. Pentru mine, Grigore Eremei este un dascăl, am venit în mişcarea sindicală cu sprijinul dumnealui. Îl invidiam cu o invidie sănătoasă pentru mai multe calităţi – are o memorie fantastică, știa numele oricărui muncitor. Totodată, a lucrat mult pentru crearea condițiilor bune de muncă, era foarte exigent în ceea ce priveşte securitatea muncii. În acelaşi timp, era o personalitate cunoscută în lumea muzicii, proteja oamenii de cultură, era patriot al neamului. De asemenea, a pus bazele staţiunilor balneo-sanatoriale din Republica Moldova şi ale celor din Sergheevka, Ucraina, care aparţin ţării noastre”.
Oleg Budza a anunţat că autorul sculpturii, Victor Marinescu, va beneficia de
un bilet de tratament gratis la Sanatoriul „Nufărul Alb” de la Cahul.
Autorul compoziţiei sculpturale, Victor Marinescu, Artist plastic emerit, a precizat că sculptura dedicată lui Grigore Eremei a fost confecţionată din bronz şi marmură. „La început, m-am gândit câteva zile cum să fac compoziţia sculpturală, apoi m-am rugat bunului Dumnezeu şi inspiraţia a venit. Am lucrat la chipul lui Eremei timp de şase luni. Rămâne la discreţia dumneavoastră să apreciaţi dacă e reuşită sculptura sau nu”. Victor Marinescu a mai făcut icoane pentru un spital de copii din Chişinău, pentru Mănăstirea Japca, precum şi pentru Mănăstirea „Marta şi Maria” de la Tiraspol.
Vasile Scutelnic, medic-şef al Sanatoriului „Nufărul Alb”, a menţionat că Grigore Eremei a făcut foarte multe lucruri bune pentru locuitorii raionului Cahul. „Din 1977, când Republica Moldova a fost afectată de un cutremur devastator, Grigore Eremei a contribuit la soluţionarea problemelor apărute după acest seism. Sanatoriul „Nufărul Alb” continuă să funcţioneze, pentru că am ţinut cont de multe sfaturi pe care ni le-a dat Grigore Eremei. Îi doresc domnului Eremei mulţi ani, sănătate şi prosperitate”.
„Grigore Eremei era acel om care îl punea pe fiecare să lucreze. Un om foarte cult, erudit, cu dumnealui poţi discuta pe orice temă”, a apreciat Vladimir Lâsenco, medic-şef sanitar de stat al raionului Cahul.
Oleg Creciun, viceministru al Sănătăţii, a spus că Sanatoriul „Nufărul Alb” ne duce faima în toată ţara, dar şi peste hotare, şi este cunoscut drept un prestator de servicii foarte bune.