Uniunea Europeană va investi încă două milioane de euro pentru a asigura condiții mai bune de angajare a tinerilor din Republica Moldova, dar și a persoanelor cu dizabilități. Proiectul finanțat de UE își va concentra intervențiile pe îmbunătățirea cadrului legal, a politicilor și capacităților pentru un acces sporit la piața muncii și condiții de muncă mai bune în Moldova. De asemenea, se va acorda sprijin pentru a aduce legislația națională cu privire la forța de muncă și muncă în conformitate cu acquis-ul comunitar și cu standardele OIM.
Datele statistice arată că aproape 30 la sută dintre tinerii din Republica Moldova nu muncesc, dar nici nu învață. Calitatea ocupării forței de muncă și siguranța locului de lucru reprezintă, de asemenea, o mare preocupare în R. Moldova. În anul 2021, unul din patru lucrători avea un loc de muncă informal. Mai mult, 6,9 la sută dintre lucrători primesc salarii (parțiale) „în plic”. Se estimează că salariile neraportate reprezintă peste 7% din PIB. Printre problemele stringente ale pieței muncii se numără și inechitatea la locul de muncă.
În Republica Moldova, rata de participare a femeilor pe piața forței de muncă este de peste 40%. Acesta este un indicator scăzut în comparație cu cel al Uniunii Europene, unde rata este de peste 70%. Din cauza stereotipurilor, femeile sunt supuse unui tratament suspect când aplică pentru locuri de muncă, iar diferența salarială între bărbați și femei este de aproximativ 16% în țara noastră.
Totodată, în Republica Moldova, persoanele cu dizabilități întâmpină dificultăți în a găsi și menține locuri de muncă și a se bucura de tratamente echitabile comparativ cu persoanele sănătoase. În anul 2023, doar 15,8% dintre persoanele cu dizabilități aveau un loc de muncă oficial. Acest lucru e cauzat parțial de cunoașterea limitată de către persoanele cu dizabilități a dreptului lor la muncă și a oportunităților de muncă, de accesul limitat la reabilitare, consiliere în carieră și formare profesională, de infrastructura inaccesibilă, de nivelul scăzut de încredere în sine în rândul persoanelor cu dizabilități și de reticența angajatorilor de a angaja asemenea persoane.
Reformarea unor asemenea instituții importante, precum Ministerul Muncii și Protecției Sociale și a două agenții publice aflate în sfera sa de competență: Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și Inspectoratul de Stat al Muncii este esențială pentru ca Guvernul să poată realiza politici coerente de muncă, ocupare și protecție socială, să asigure incluziunea pe piața muncii, condiții de muncă sigure și locuri de lucru productive.
Însă, pe lângă suportul extern, e nevoie și de efortul autorităților din țară, a spus, pentru „Vocea poporului”, Nicolas Schmit, comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale.
„Cât privește combaterea muncii la negru, responsabilii de aici trebuie să se asigure că oamenii au contracte de muncă și primesc salariul la care au dreptul. Cred că acest lucru este strâns legat cu reforma Inspectoratului de Stat al Muncii. Vom veni cu un sprijin activ asupra politicii de piață a Republicii Moldova, cu experiențe internaționale pe care le putem implementa aici. Aveți probleme și la capitolul egalitate salarială. Trebuie să fie salarii egale între femei și bărbați, dacă este vorba în special de aceeași muncă. Să existe o transparență salarială. Toate sunt norme europene și, odată ce țara își dorește să adere la UE, aceste norme trebuie să fie implementate și respectate, pentru că vor aduce doar beneficii pentru salariați”, a menționat Nicolas Schmit.
În iunie 2023, Republica Moldova s-a aliniat la Pilonul European al Drepturilor Sociale, împărtășind pe deplin poziția UE privind drepturile sociale și de muncă bazate pe echitate, condiții de muncă decente și protecție socială garantată pentru angajați. De asemenea, țara noastră urmează să semneze Acordul de aderare la componenta „Ocuparea forței de muncă și inovare socială” (EaSI) a Fondului Social European Plus (FSE+), după care va deveni eligibilă pentru finanțarea care sprijină ocuparea forței de muncă, educația, incluziunea socială și alte obiective de politică socială.