Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, alături de Ministerul Culturii din Republica Moldova și Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern din Moldova (ANTRIM), au lansat recent Programul de granturi „Moldova turistică” și campania de promovare a turismului „Fii oaspetele nostru”. Evenimentul a avut loc la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală.
Programul de granturi „Moldova turistică” are drept scop să susțină dezvoltarea infrastructurii și facilităților de ospitalitate turistică, a produselor și experiențelor turistice competitive și atractive, a soluțiilor inovatoare și creative, precum și implementarea standardelor de sustenabilitate, de calitate și incluziune socială și regională. Un buget de 25 de milioane de lei este oferit spre valorificare prin finanțări nerambursabile, destinate întreprinderilor mici și mijlocii din Republica Moldova din domeniul turismului și este deschis până pe data de 23 octombrie 2023.
Granturile pot fi solicitate de întreprinderi mici și mijlocii din Republica Moldova din domeniul turismului, cum ar fi vinăriile, pensiunile rurale, centrele meșteșugărești, hotelurile, prestatorii de servicii de agrement, agențiile de turism și tur operatori etc. Conform estimărilor, de fondurile Programului de granturi Moldova turistică urmează să beneficieze 40-45 de antreprenori mici și medii.
Sergiu Prodan, ministrul Culturii, a menționat, în cadrul evenimentului, că industria turismului este un domeniu de perspectivă care oferă unicitate și autenticitate vizitatorilor străini, prin aceste elemente Republica Moldova fiind competitivă în raport cu alte țări. Potrivit ministrului, investițiile susținute în industrie contribuie la consolidarea acestui domeniu cu impact asupra mai multor sectoare economice ale țării.
La rândul său, Ion Iordachi, director general interimar al Agenției de Investiții, a mulțumit partenerilor de dezvoltare pentru asistența oferită în atragerea fondurilor de dezvoltare în industria turismului, susținând eforturile Agenției de a promova Republica Moldova și de a încuraja investițiile în diverse sectoare economice ale țării.
John Riordan, șef interimar al Misiunii USAID în Moldova, a accentuat că sectorul turismului este un pilon important pentru creșterea economică a localităților rurale. Din acest considerent, USAID a contribuit mai bine de 15 ani la dezvoltarea domeniului respectiv, oferind suport la renovarea a 65 de pensiuni, îmbunătățirea operațiunilor a 120 de antreprenori din industria turismului, dezvoltarea infrastructurii turistice la 37 de vinării, amenajarea a peste 400 de kilometri de trasee de ciclism și drumeții.
Nou program de granturi vine să consolideze realizările din industria turismului, obținute de-a lungul a peste un deceniu cu suportul strategic al SUA, dar și să catalizeze noi inițiative turistice, care vor spori reziliența sectorului în contextul post-pandemiei și a crizei regionale de securitate.