În timp ce industria Republicii Moldova a fost în declin, ramurile economiei înregistrând scăderi, volumul remitențelor în ultima perioadă a crescut aproape de două ori. Economiștii susțin că fenomenul în cauză este un record absolut din ultimii ani, dar acest lucru nu înseamnă însă că moldovenii trăiesc mai bine. Explicația este simplă. Cum pandemia a atras după sine restricții de călătorie, oamenii nu au mai venit cu banii în buzunar, ci i-au transferat prin bănci.
„Ce s-a întâmplat în luna mai și iunie? Din cauza pandemiei, hotarele au fost închise și marea majoritate a moldovenilor nu au putut veni acasă în perioada dată. Drept urmare, ei nu au avut posibilitatea să aducă bani neoficial. De aceea, la noi, volumul de remitențe a crescut, dar în realitate a scăzut. Transferurile oficiale au crescut, dar cele neoficiale au scăzut”, ne explică analistul economic Veaceslav Ioniță.
Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM), în prima jumătate a acestui an, tot mai mulți moldoveni au apelat la o bancă pentru a trimite bani acasă. În luna iunie anul curent, transferurile nete ale moldovenilor aflați peste hotare au constituit peste 143 de milioane de dolari. Ceea ce reprezintă o creștere cu 42 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut, când cifra transferurilor bancare făcute de moldovenii din afară a urcat la 100,9 milioane de dolari.
„Putem afirma că aprilie-mai 2020 sunt singurele luni din istoria transferurilor, când banii au venit aproape exclusiv pe căi oficiale. Prin aceasta se și explică această creștere „miraculoasă”, a menționat expertul economic.
Explicația este simplă, ne spun economiștii. „Cred că, din cauza epidemiei, cetățenii vor pleda pentru transferuri oficiale. Din acest motiv, cred că anul curent îl vom termina cu cel puțin 1,3 miliarde de dolari, transferuri oficiale. Acesta va fi recordul din ultimii șase ani”, adaugă Veaceslav Ioniță.