4 October 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Transferarea salariatului în altă funcție. Concedierea femeilor gravide

Loading
Cetăţeanul şi legea Transferarea salariatului în altă funcție. Concedierea femeilor gravide
Transferarea salariatului în altă funcție. Concedierea femeilor gravide

 

 

concediere-gravide

Foto: mediereonline.com

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze.
La întrebările primite la redacţie va răs­punde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA.
hot Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39
Luni şi joi de la 14.00-16.00.

 

Transferarea salariatului în altă funcție, în cadrul aceleiași unități

 

guestion

Tehnologul principal s-a eliberat din serviciu. Condu­cerea mi-a propus mie să exercit provizoriu funcţiile respective şi eu am acceptat verbal. Peste o săptămâ­nă, am rugat să mi se aducă la cunoştinţă ordinul de transfer. Am fost refuzat, mi s-a spus că poate o vor face la finele lunii. La rândul meu, am refuzat să exer­cit funcţiile înainte să fiu familiarizat cu documentul respectiv. Este oare obligaţia patronului să aducă la cunoştinţa lucrătorului ordinul respectiv înainte ca acesta să intre în vigoare?

 

Dumitru Pohor, Orhei

 

 

Propunerea pe care ați acceptat-o de a fi transferat pe o peri­oadă determinată în funcția de tehnolog principal se încadrea­ză în reglementările legale cu anumite condiții. În primul rând, transferarea salariatului într-o altă funcție, în cadrul aceleiași unități, condiționează perfectarea și semnarea de către părți (salariat, angajator) a unui acord suplimentar, de modificare a contractului individual de muncă. Acest acord suplimentar este anexat la contractul individual de muncă și este parte in­tegrantă a acestuia.

În al doilea rând, acordul de modificare, completare a con­tractului individual de muncă, determină emiterea, în mod obligatoriu, a ordinului angajatorului, care, în cazul dumnea­voastră, potrivit art. 74, alin. (3) din Codul muncii, urma să vă fie adus la cunoștință, sub semnătură, în decurs de trei zile lucrătoare.

 

Concedierea femeilor gravide în caz de lichidare a funcţiilor

 

guestion

Am fost informată cu două luni înainte că va fi redusă funcţia pe care o am, în legătură cu reducerea statelor de personal. În cadrul companiei mai sunt doi lucră­tori care deţin aceeaşi poziţie. Vreau să ştiu dacă au dreptul să mă disponibilizeze, dacă în această perioa­dă am rămas însărcinată?

 

Alina Gurău, Chișinău

 

Conform art. 251 din Codul muncii, se interzice concedie­rea femeilor gravide, a femeilor care au copii în vârstă de până la şase ani şi a persoanelor care folosesc concediile pentru în­grijirea copilului, prevăzute la art.124, 126 şi 127, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 86, alin. (1), lit. b), g) – k), adică în caz de lichidare a unităţii sau încetare a activităţii angajatorului persoană fizică; la încălcarea repetată, pe parcursul unui an, a obligaţiilor de muncă, dacă anterior au fost aplicate sancţiuni disciplinare; pentru absenţa fără motive întemeiate de la lucru mai mult de patru ore consecutive în timpul zilei de muncă; prezentarea la lucru în stare de ebrietate alcoolică, narcotică sau toxică; săvârşirea la locul de muncă a unei sustrageri (in­clusiv în proporţii mici) din patrimoniul unităţii, stabilite prin hotărâre a instanţei de judecată sau a organului de competen­ţa căruia ţine aplicarea sancţiunilor administrative; comiterea de către salariatul care mânuieşte nemijlocit valori băneşti sau materiale a unor acţiuni culpabile, dacă aceste acţiuni pot servi drept temei pentru pierderea încrederii angajatorului faţă de salariatul respectiv.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
1
Comentează
  • Godoroja Tatiana
    03.03.2015

    Buna ziua. Am fost reangajata in calitate de contabil pe 0.5 unitati de la 05.01.2015 la primarie. Inainte de a iesi la serviciu eram in concediul de ingrijire a copilului si am lucrat si sef al Caminului Cultural. As vrea sa stiu daca se poate sa-mi iau concediul de odihna anual de la functia de sef al Caminului Cultural, deoarece inainte de a iesi in concediul de maternitate nu mi-am luat concediul de odihna anual.

Citește și
slot thailand