La 14 ianuarie, creştinii ortodocşi de rit vechi marchează sărbătoarea Sf. . Vasile din Cezarea Cappadociei, cunoscut sub numele Vasile cel Mare, este unul dintre cei mai importanţi părinţi ai bisericii ortodoxe şi unul dintre cei mai mari teologi creştini. Sf. Vasile s-a născut în Pont în jurul anului 329.
Sf. Vasile a studiat la Cezarea, la Constantinopol şi Atena, remarcându-se încă de tânăr prin profunde cunoştinţe în filosofie, astronomie, geometrie, medicină şi retorică. Sub influenţa surorii sale Macrina, Vasile se apropie mai mult de biserică, iar episcopul Cezareii, Dianius, care îl aprecia deosebit de mult, îl încurajează să accepte o slujbă bisericească.
În 370, Sf. Vasile este ales episcop al Cezareii. În această înaltă funcţie, el era totodată Mitropolit al Cappadociei şi Exarh al Pontului, autoritatea sa întinzându-se între Balcani, Mediterană, Marea Egee şi până la Eufrat. Scrierile sale au o mare importanţă teologică şi au fost traduse pe tot globul.
Sf. Vasile a murit în prima zi a anului 379 şi în curând a fost canonizat. Conform tradiţiei, în ajun de Sf. Vasile, cetele de urători, mascaţi în Capra sau Pluguşorul, pornesc pe la casele oamenilor cu uratul. În dimineaţa de 14 ianuarie, copiii merg cu Semănatul sau Sorcova. Seminţele care cad în ogradă sau locuinţă simbolizează credinţa într-un an mai prosper şi o roadă bogată.