22 August 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Totul despre concediul de odihnă anual plătit

Loading
Cetăţeanul şi legea Totul despre concediul de odihnă anual plătit
Totul despre concediul de odihnă anual plătit
agora.md

Cine are dreptul, cum se acordă și care este durata concediului de odihnă anual? Angajatorul poate refuza acordarea concediului sau rechema din concediu? Ce se întâmplă cu zilele de concediu pe care nu le-ai folosit? Se vorbește că zilele concediului de odihnă anual nefolosite de angajați timp de doi ani vor fi considerate stinse.

Eugeniu Iavorschi, Chișinău

 

Ana MOLDOVANU

consilier superior

în Departamentul protecție social-economică al CNSM

 

Conform prevederilor Codului muncii, toți salariații au dreptul la concediu de odihnă anual plătit.

Acest drept este garantat și nu poate fi obiectul vreunei cesiuni, renunțări sau limitări. Orice înțele-gere prin care se renunță, total sau parțial, la acest drept este nulă!

 

Durata concediului de odihnă annual

Codul muncii garantează tu­turor salariaților un concediu de odihnă anual plătit, cu o durată mi­nimă de 28 de zile calendaristice, cu excepția zilelor de sărbătoare nelucrătoare.

Pentru salariații din unele ramuri ale economiei naționale (învăță-mânt, ocrotirea sănătății, serviciul public etc.), prin lege organică, se poate stabili o altă durată a conce­diului de odihnă anual (calculată în zile calendaristice).

Anul de muncă pentru care se acordă concediul de odihnă anu­al constituie 12 luni calendaristice de la data angajării salariatului.

 

Calcularea vechimii în muncă ce dă dreptul la concediu de odihnă anual

În vechimea în muncă ce dă dreptul la concediu de odihnă anu­al se includ:

  • timpul când salariatul a lucrat efectiv;
  • timpul când salariatul nu a lucrat de fapt, dar i s-a menţinut locul de muncă (funcţia) şi salariul mediu integral sau parţial;
  • timpul absenţei forţate de la lucru – în cazul eliberării nelegitime din serviciu sau transferului nelegi­tim la o altă muncă şi al restabilirii ulterioare la locul de muncă;
  • timpul când salariatul nu a lu­crat de fapt, dar şi-a menţinut locul de muncă (funcţia) şi a primit di­ferite plăţi din bugetul asigurărilor sociale de stat, cu excepţia conce­diului parţial plătit pentru îngriji-rea copilului până la vârsta de trei ani;
  • perioada aflării în concediul neplătit pentru îngrijirea unei per­soane care locuiește în aceeași locuință cu salariatul;
  • alte perioade de timp prevă­zute de convenţiile colective, de contractul colectiv sau de cel indi­vidual de muncă, de regulamentul intern al unității, dacă este elaborat și aprobat de angajator.

 

Modul de acordare a concediului de odihnă anual

Concediul de odihnă pentru primul an de muncă se acordă salariaților după expirarea a șase luni de muncă la unitatea respec­tivă.

Înainte de expirarea a șase luni de muncă la unitate, concediul de odihnă pentru primul an de muncă se acordă, în baza unei ce­reri scrise, următoarelor categorii de salariaţi: a) femeilor – înainte de concediul de maternitate sau ime­diat după el; b) salariaţilor în vârstă de până la 18 ani; c) altor salariaţi, conform legislaţiei în vigoare.

Salariaților transferați dintr-o unitate în alta concediul de odihnă anual li se poate acorda şi înainte de expirarea a șase luni de muncă după transfer.

Concediul de odihnă anual pentru următorii ani de muncă se acordă salariatului, în baza unei cereri scrise, conform programării stabilite. La cererea scrisă a salari­atului, concediul de odihnă anual poate fi acordat și în afara progra­mării stabilite.

facebook.com

Concediul de odihnă anual poa­te fi acordat integral sau, în baza unei cereri scrise a salariatului, poate fi divizat în părţi, una dintre care va avea o durată de cel puţin 14 zile calendaristice.

Concediul de odihnă anual se acordă salariatului în temeiul ordi­nului (dispoziţiei, deciziei, hotărârii) emis de angajator.

 

Programarea concediilor de odihnă anuale

Concediile de odihnă anuale pentru anul următor pot fi progra­mate de către angajator de comun acord cu reprezentanții salariaților până la sfârșitul fiecărui an calen­daristic.

La programarea concediilor de odihnă anuale se ţine cont atât de dorința salariaților, cât şi de nece­sitatea asigurării bunei funcționări a unității.

Perioada și durata concediilor de odihnă anuale programate pot fi modificate la solicitarea salari­atului, cu acordul angajatorului, ținând cont de funcționarea unității și de necesitățile acesteia.

Salariaților ale căror soții se află în concediu de maternitate li se acordă, în baza unei cereri scrise, concediul de odihnă anual conco­mitent cu concediul soțiilor.

Salariaților în vârstă de până la 18 ani, părinților care au doi şi mai mulţi copii în vârstă de până la 16 ani sau un copil cu dizabilități şi părinților singuri care au un copil în vârstă de până la 16 ani concedi­ile de odihnă anuale li se acordă în perioada de vară sau, în baza unei cereri scrise, în orice altă perioadă a anului.

Programarea concediilor de odihnă anuale se aduce la cuno-ștința salariaților, sub semnătură sau prin altă modalitate care per­mite confirmarea înștiințării, în termen de 10 zile lucrătoare de la data aprobării.

 

Indemnizația de concediu

Pentru perioada concediului de odihnă anual, salariatul beneficia­ză de o indemnizație de concediu care nu poate fi mai mică decât mărimea salariului mediu pentru perioada respectivă.

Modul de calculare a indem-nizației de concediu este stabilit în Hotărârea Guvernului nr. 246/2004 privind aprobarea Modu-lui de calculare a salariului me-diu.

Indemnizația de concediu se plătește de către angajator cu cel puțin trei zile calendaristice înain­te de începerea concediului sau la o dată agreată de părți, dar nu mai târziu de data achitării salariu­lui pentru luna în care a fost acor­dat concediul respectiv.

Acordarea anuală a concediului de odihnă și cazurile excepționale de amânare a acestuia

Angajatorul are obligația de a lua măsurile necesare pentru ca salariații să folosească concediile de odihnă în fiecare an calenda­ristic.

În cazuri excepționale, dacă acordarea integrală a concediu­lui de odihnă anual salariatului în anul de muncă curent poate să se răsfrângă negativ asupra bunei funcționări a unității, o parte din concediu, cu consimțământul scris al salariatului şi cu acordul scris al reprezentanților salariaților, poate fi amânată pentru anul de mun­că următor. În astfel de cazuri, în anul de muncă curent, salariatului i se vor acorda cel puțin 14 zile ca­lendaristice din contul concediuluide odihnă anual, partea rămasă fiindu-i acordată până la sfârșitul anului următor.

Este interzisă neacordarea con­cediului de odihnă anual timp de doi ani consecutivi, precum şi ne­acordarea anuală a concediului de odihnă salariaților în vârstă de până la 18 ani şi salariaților care au dreptul la concediu suplimentar în legătură cu munca în condiții vătă­mătoare.

În cazul în care salariatul, din motive întemeiate, confirmate do­cumentar, nu își poate folosi con­cediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic cores­punzător, cu acordul salariatului în cauză, angajatorul este obligat să-i acorde acestuia concediul de odih­nă nefolosit în decurs de doi ani, începând cu anul următor celui în care i s-a acordat dreptul la conce­diul de odihnă anual.

La finele fiecărui an calendaris­tic, angajatorul îl informează pe salariat, în formă scrisă pe suport de hârtie sau în formă electronică, despre numărul zilelor de conce­diu de odihnă anual acumulate/nefolosite, termenul de expirare a acestora și dispune utilizarea zilelor de concediu de odihnă anual acu­mulate/nefolosite de către salariat, conform programării stabilite de comun acord. Refuzul neînteme­iat al salariatului privind utilizarea zilelor acumulate/nefolosite din concediul de odihnă anual, con­form programării stabilite, este nul.

Nu se admite înlocuirea con­cediului de odihnă anual nefolo­sit printr-o compensație în bani, cu excepția cazurilor de încetare a contractului individual de muncă al salariatului!

Durata concediilor medicale, a celor de maternitate şi de stu­dii nu se include în durata conce­diului de odihnă anual. În caz de coincidență totală sau parțială a concediului cu unul dintre concedi­ile menționate, în baza unei cereri scrise a salariatului, concediul de odihnă anual nefolosit integral ori parțial se amână pe perioada con­venită prin acordul scris al părților sau se prelungește, respectiv, cu numărul zilelor indicate în docu­mentul eliberat în modul stabilit, privitor la acordarea concediului corespunzător în cadrul aceluiași an calendaristic.

 

Rechemarea din concediu

Salariatul poate fi rechemat din concediul de odihnă anual prin or­dinul (dispoziția, decizia, hotărârea) angajatorului, numai cu acordul scris al salariatului şi numai pen­tru situații de serviciu neprevăzute, care fac necesară prezența acestuia în unitate. În acest caz, salariatul nu restituie indemnizația pentru zilele de concediu nefolosite.

Retribuirea muncii salariatului rechemat din concediul de odih-nă anual se efectuează în baze ge­nerale.

În caz de rechemare, salariatul trebuie să folosească restul zilelor din concediul de odihnă după ce a încetat situația respectivă sau la o altă dată stabilită prin acordul părților în cadrul aceluiași an ca­lendaristic. Dacă restul zilelor din concediul de odihnă nu au fost fo­losite din oricare motive în cadrul aceluiași an calendaristic, salariatul este în drept să le folosească pe parcursul următorului an calenda­ristic.

Folosirea de către salariat a părții rămase a concediului de odihnă anual se efectuează în te­meiul ordinului (dispoziției, decizi­ei, hotărârii) angajatorului.

Refuzul salariatului de a-şi folo­si partea rămasă a concediului de odihnă anual este nul!

 

Compensarea concediilor de odihnă anuale nefolosite

Conform art. 119 din Codul muncii, în perioada valabilității contractului individual de muncă, concediile nefolosite pot fi alipite la concediul de odihnă anual sau pot fi folosite aparte (în întregime sau fracționat) de către salariat în perioadele stabilite prin acordul scris al părților.

În caz de suspendare sau în­cetare a contractului individual de muncă, salariatul are dreptul la compensarea tuturor concediilor de odihnă anuale nefolosite.

Începând cu 1 aprilie 2024, în baza Legii nr. 47/2024, zilele de concediu de odihnă anual acu­mulate/nefolosite vor fi utilizate până la 31 decembrie 2029, se­parat de concediul de odihnă anu­al pentru anul respectiv, în baza unei programări elaborate anual de angajator de comun acord cu salariații, ținându-se cont de nece­sitatea asigurării bunei funcționări a unității.

Angajatorul are obligația de a lua măsurile necesare pentru ca salariații să utilizeze zilele de con­cediu de odihnă anual acumulate/nefolosite conform programării elaborate.

După expirarea termenului in­dicat, zilele de concediu de odih­nă anual acumulate/nefolosite se consideră stinse.

Confederația Națională a Sin­dicatelor din Moldova, prin avizul său la proiectul de lege de modi­ficare a Codului muncii la acest compartiment, a atras atenția asu­pra faptului că în acest mod se în­calcă două drepturi fundamentale ale salariatului: dreptul la conce­diul de odihnă anual și dreptul la indemnizație pentru perioada con­cediului respectiv.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand