Un divorț este în sine o experiență traumatizantă, iar dacă la mijloc sunt și copii minori, lucrurile se complică și mai mult. În șirul acestor probleme se înscrie și cea de achitare a pensiei de întreținere a copiilor, în cazul în care părinții acestora au decis să divorțeze.
Doctorul în sociologie Inga Chistruga-Sînchevici, șef-adjunct al Centrului de Cercetări Demografice, una dintre autorii studiului „Asigurarea cu pensie de întreținere a copiilor cu părinți divorțați”, susține că, deși legisla-ția Republicii Moldova îi obligă pe părinți să poarte răspundere pentru dezvoltarea fizică, intelectuală şi spirituală a copiilor și să-şi întreţină copiii minori şi majori inapţi de muncă, realitatea este alta. Pe lângă situația de neglijare a copiilor după divorțul părinților, aceștia se mai confruntă și cu o insuficiență de mijloace financiare pentru un trai decent.
Autorii studiului observă că problema asigurării copiilor cu pensie de întreținere în situație de divorț este mai mult decât relevantă, mai ales pe fundalul fenomenului migrațional intens, ce contribuie la separarea soți-lor și în unele situații a necunoaș-terii locului aflării unuia dintre părinți.
Date îngrijorătoare
Potrivit datelor din studiu, numărul dosarelor ce presupun stabilirea pensiei de întreținere a copilului reprezintă 75% din totalul dosarelor de desfacere a căsătoriei ce implică copii minori și în mai puțin de un sfert din cazuri debitorii achită pensia de întreținere a copiilor cu regularitate. Datele studiului sunt în acord cu informațiile obținute de la executorii judecătorești din țară. Astfel, din totalul celor peste 22 de mii de dosare cu privire la pensia de întreținere date spre execuție, doar în 26,4% debitorii achită cu regularitate pensia de întreținere, în 35,9% achitările sunt neregulate și în 37,7% deloc nu se achită pensie de întreținere.
doar pentru utilizatorii înregistrați
Logare