29 martie 2024
Chisinau
Без рубрики

Tot mai mulți copii sunt supuşi violenţei

Loading
Без рубрики Tot mai mulți copii sunt supuşi violenţei
Tot mai mulți copii sunt supuşi violenţei
violenta-copii

Foto: mirrornewsgy.com

Angajaţii din sectorul educaţiei au fost sesizaţi de către copii şi părinţi pe marginea a peste 6 mii de cazuri de violenţă faţă de copii, care au avut loc în perioada sep­tembrie-decembrie 2013. Creşterea este de peste 2 mii de cazuri faţă de martie-mai 2013.

 

Potrivit unui raport al Ministerului Educaţiei, peste 3 mii de co­pii au fost supuşi abuzului fizic. Aproape 2 mii de cazuri vizează abuzul psihologic, iar 43 cazuri – abuz sexual. Ministerul Educa­ţiei constată că acţiunile de prevenire a violenţei nu dau rezultatele scontate şi, în consecinţă, numărul cazurilor de abuz faţă de copii este în creştere. Ministerul este sesizat zilnic asupra cazurilor de violenţă care ar putea fi prevenite şi soluţionate în cadrul institu­ţiilor de învăţământ. Există însă directori de instituţii care nu ra­portează cazurile de abuz faţă de copii pentru a nu dăuna imaginii instituţiei. Totodată, unii angajaţi sunt intimidaţi şi nu se simt în siguranţă atunci când sesizează cazurile de violenţă.

Pentru anul 2014, Ministerul Educaţiei îşi propune să contribu­ie, împreună cu celelalte ministere, la adoptarea de către Guvern a mecanismului inter-sectorial de cooperare pentru asistenţa şi monitorizarea copiilor victime şi potenţiale victime ale abuzului, neglijării, exploatării şi traficului. De asemenea, ministerul a făcut recomandări de a introduce modulul privind prevenirea şi protec­ţia copiilor faţă de violenţă în curricula de formare iniţială şi con­tinuă a cadrelor didactice.

 

Copiii abuzați nu au un comportament de autoprotejare

 

Aproape jumătate dintre copiii supuşi abuzului interpretează conceptul de abuz în baza experienţelor proprii, nu cunosc semne­le distinctive ale formelor de abuz şi nu au format comportamen­tul de autoprotejare în situaţii de abuz, se arată într-un alt studiu realizat de Ministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei.

Valentina Buliga, ministrul muncii, a spus, la conferinţa de prezentare a studiului, că la 1 ianuarie a intrat în vigoare Legea privind protecţia specială a copiilor în situaţie de risc şi a copiilor separaţi de părinţi. „Pe lângă toate acţiunile pe care le-am făcut, realitatea mai arată că avem multe provocări de înfruntat, cum ar fi violenţa şi neglijarea copiilor”, a menţionat ministrul.

Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, a declarat că nu este suficient să existe un cadru legal adecvat, care să protejeze drepturile copilului. Este nevoie şi de mecanisme de implementa­re, ca impactul prevederilor legale să ajungă la fiecare copil aflat în situaţie de risc. „Sunt încă multe rezerve neutilizate şi putem prelua experienţa din alte ţări. Dar nu este bine să aşteptăm doar ajutorul din exterior, avem şi în Moldova oameni care au inimă pentru aceste subiecte sensibile şi trebuie să ne gândim la un par­teneriat cu implicarea societăţii civile şi a instituţiilor statului”, a menționat Igor Corman. Studiul „Fenomenul abuzului, neglijării şi exploatării copiilor” a fost realizat de către organizaţiile obşteşti „Parteneriate pentru fiecare copil” şi „Terre des hommes”, cu spri­jinul financiar al Oak Foundation.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand