22 iunie 2024
Chisinau
Cultura

TNOB a impresionat publicul estonian la Zilele operei pe insula Saaremaa

Loading
Cultura TNOB a impresionat publicul estonian la Zilele operei pe insula Saaremaa
TNOB a impresionat publicul estonian la Zilele operei pe insula Saaremaa
facebook.com

Echipa Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu” a partici­pat, în perioada 25 iulie – 30 iulie, în Estonia, la Festivalul Internațional de Operă „Zilele Operei pe insula Saaremaa”. În anul curent, festivalul a fost unul de marcă interpretativă moldovenească. La inaugurarea celei de-a XVI-a ediții a festi­valului a fost prezent ministrul culturii, Sergiu Prodan, alături de ministrul culturii din Esto­nia, Piret Hartman.

La festivalul de la Tallinn au participat circa 170 de persoane: soliști de operă și balet, corul TNOB „Maria Bieșu, orchestra, trupa de balet, echipa tehnică.

Teatrul Național de Operă și Ba­let „Maria Bieșu” a prezentat patru spectacole pe insula operei: spec­tacolul „Turandot”, relativ recent montat, opera „Boema”, care are în distribuție tineri artiști ai trupei, renumita „Aida” și baletul „Lacul Lebedelor”. Festivalul s-a încheiat cu un concert de gală al vedete­lor de operă și balet din Republica Moldova.

Potrivit ministrului culturii, Ser­giu Prodan, „A fost o premieră pentru o instituție teatral-concer­tistică din Republica Moldova să participe in corpore la un Festival internațional, în cadrul unei ediții consacrate în totalitate țării noas­tre. Este cu atât mai responsabil, în anul în care Moldova a ales ireversibil calea europeană și își dorește să se impună lumii prin cultura sa, inclusiv punând în va­loare talentul artiștilor moldoveni prin valorificarea unor astfel de posibilități”.

În cadrul vizitei, Sergiu Prodan a avut o întrevedere cu ministrul culturii din Estonia, Piret Hartman, dar și cu alți oficiali.

„Artiștii noștri au cântat pe cele mai prestigioase scene de operă din lume, dar ca întregul eveni­ment să se bazeze doar pe opera moldovenească, este pentru pri­ma dată. Am participat în Estonia cu un cor și o orchestră extraor­dinară! Voci de excepție! Cu noi a fost și un foniatru, care ne-a ajutat să facem față riscurilor cau­zate de temperatura scăzută și să fim pregătiți pentru orice surprize. Eu cred că ne-am făcut lucrul bine și i-am lăsat impresionați pe es­tonieni”, a menționat Nicolae Do­hotaru, director general și prim-dirijor al Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand