9 October 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Tipuri de contracte individuale de muncă. Sancțiunile aplicate executorilor judecătorești

Loading
Cetăţeanul şi legea Tipuri de contracte individuale de muncă. Sancțiunile aplicate executorilor judecătorești
contract-de-munca

Foto: law.ro

 

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze.
La întrebările primite la redacţie va răs­punde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA.
hot Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39
Luni şi joi de la 14.00-16.00.

 

Tipuri de contracte individuale de muncă

 

guestion

Mult m-am bucurat când am citit la această rubrică des­pre faptul că dreptul la concediu de odihnă anual este garantat pentru toți salariații, indiferent de tipul con­tractului individual de muncă. Însă, aș dori să aflu care-s aceste tipuri de contracte?

 

Vasile Nogai, Chișinău

 

În funcție de anumite situații sau circumstanțe, legislația preve­de condițiile și cazurile în care angajatorul poate să încheie diverse tipuri de contracte individuale de muncă. Una din cele mai cunos­cute forme sau tipuri de asemenea contracte este cel individual de muncă pentru o perioadă nedeterminată sau determinată.

Drept exemplu de alte tipuri de contracte individuale de muncă pot servi contractele pentru munca prin cumul, pentru efectuarea lucrărilor temporare de până la două luni, pentru îndeplinirea lucră­rilor sezoniere, pentru executarea muncii la domiciliu, pentru peri­oada îndeplinirii unei anumite lucrări sau  contractul  încheiat de salariat cu angajatorul-persoană fizică sau cu  o asociație religioasă etc.

Este important de menționat că, în toate cazurile de încheiere a unor asemenea contracte, salariatul beneficiază de anumite drep­turi și garanții juridice în domeniul muncii, inclusiv de concediul de odihnă anual, prevăzut de legislația muncii.

 

Sancțiunile aplicate executorilor judecătorești

 

guestion

În ce cazuri poate fi sancționat disciplinar un executor judecătoresc și de a cui competență ține aplicarea unor asemenea sancțiuni?

 

Vladimir Vârlan, Chișinău

 

Un executor judecătoresc poate fi sancționat dacă a săvârșit o abatere disciplinară, cum ar fi tergiversarea sistematică în efectua­rea lucrărilor legate de procedura de executare sau încălcarea din motive imputate executorului judecătoresc a termenului de îndepli­nire a acțiunilor procedurale sau refuzul nemotivat de a efectua acte de executare, precum și alte abateri indicate în art. 21 alin.(2) din Legea privind executorii judecătorești nr.113 din 17 iunie 2010.

Aplicarea sancțiunilor disciplinare asupra executorilor jude-cătorești, potrivit art. 24 alin. (2) din aceeași lege, ține de competența Colegiului disciplinar, decizia căruia poate fi contestată, fără a fi ne­cesară procedura prealabilă.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand