22 iulie 2024
Chisinau
Social

Tinerii, un capital uman, au puține oportunități de a rămâne acasă

Loading
Social Tinerii, un capital uman, au puține oportunități de a rămâne acasă
Tinerii, un capital uman, au puține oportunități de a rămâne acasă
Vocea poporului

Republica Moldova are mulţi tineri de valoare care se manifestă, zi de zi, prin perseverență, spirit civic și solidaritate. Fiind resursa inepui­zabilă a societății noastre, în care găsim putere, inițiativă și dorința de a urma calea schimbării și a pro­gresului, bineînțeles, ne dorim foar­te mult ca performanțele tinerilor noștri să fie valorificate înainte de toate aici, acasă. E posibil să se în­tâmple acest lucru în cea mai săracă țară din Europa, unde investițiile în educația și formarea tinerilor sunt încă destul de modeste?

La această întrebare a încercat să gă-sească răspuns un studiu realizat la iniția-tiva Organizației Națiunilor Unite în Mol­dova cu susținerea UNICEF – „Prioritățile de viitor ale tinerilor”. Lansat la sfârșitul lunii august, sondajul a avut drept scop de a consulta opinia tinerilor cu privire la nevoile și prioritățile de dezvoltare a Republicii Moldova pentru următorii ani. Rezultatele au cuprins opinia a 2.279 de persoane cu vârste cuprinse între 11 și peste 35 de ani, dintre care 32% de sex masculin și 68% de sex feminin.

Majoritatea respondenților au răspuns că au puține oportunități de angajare acasă, deoarece sistemul educațional din Moldova, fie nu asigură abilități pentru viitor (38%), fie nu au știut să-i ofere un calificativ (21%). Printre obiectele noi pe care copiii le-ar dori incluse în progra­mul școlar sunt educația antreprenorială (44%), tehnologia informațională și in­formatica (22%) și matematica aplicată /științele (11%).

Totodată, tinerii au menționat că își do­resc mai multe oportunități de angajare și locuri de muncă de calitate. Fiecare a treia persoană a opinat necesitatea pro­gramelor școlare de dezvoltare în cadrul instituțiilor de învățământ. Fiind întrebați care sunt cele mai acute probleme cu care se confruntă, 40% au numit oportunitățile de angajare, calitatea educației (27 %), oportunitățile pentru implicare civică (13%) și discriminarea (12%).

O preocupare persistentă în rândul ti­nerilor constituie dificultățile financiare. Semnificativ este faptul că unul din cinci (21%) respondenți consideră că reduce­rea sărăciei și a inegalităților trebuie să devină domeniul prioritar al Guvernului pentru următorii cinci ani. Câte 15% ple­dează pentru îmbunătățirea sistemului educațional și a asistenței medicale. Toto­dată, fiecare al cincilea respondent (27%) crede că oamenii care trăiesc în sărăcie și cei cu nevoie speciale (22%) se confruntă mai des cu discriminarea.

Conform rezultatelor sondajului, doar 13% dintre tineri sunt deseori implicați în deciziile care le influențează viitorul în propria comunitate, la polul celălalt fiind alți 36% care spun că nu sunt incluși în procesul decizional. În același timp, doar 29% dintre tineri fac parte din organizații de voluntariat, dintre care 49% sunt din domeniul tineretului, 19% țin de mediul înconjurător și 9% de emanciparea feme­ilor și egalitatea de gen (9%). Totuși, 43% dintre tinerii neimplicați spun că și-ar dori să facă stagii sau voluntariat.

 

Reducerea sărăciei trebuie să devină domeniul prioritar al Guvernului pentru următorii cinci ani

 

Sugestiile tinerilor vor fi analizate și lua­te în considerare în procesul de elaborare a noului cadru de cooperare pentru dezvol­tare durabilă dintre ONU și Guvernul RM.

Potrivit președintelui Comisiei de Tineret al CNSM, Alexei Pianîh, doar investind în educație, în dezvoltarea capacităților tine­rilor, pregătindu-i pentru prezent și viitor, doar prin crearea locurilor de muncă și oferind salarii decente îi putem convinge să rămână acasă, în Republica Moldova.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand