22 iulie 2024
Chisinau
Social

Tinerii sindicaliști, familiarizați cu oportunitățile de integrare în muncă

Loading
Social Tinerii sindicaliști, familiarizați cu oportunitățile de integrare în muncă
Tinerii sindicaliști, familiarizați cu oportunitățile de integrare în muncă
Vocea poporuuli

De obicei, se spune că tinerilor le aparține viitorul. Aceștia, însă, au o re­plică pe potrivă: „Da, dar noi vrem să ne aparțină și prezentul, nu doar viito­rul nedefinit”.

Joi, la Institutul Muncii a fost lansat pro­iectul „Drepturile tinerilor la locul de mun­că”.  Este o acțiune care a suscitat interesul multor tineri sindicaliști, dornici de schim­bare, dar și animați de ideea de a beneficia de drepturile lor legale pentru un trai de­cent aici, acasă.

Lilia Franț, vicepreședintă a CNSM, a re­marcat, în debutul evenimentului, că „pro­iectul își propune ca tinerii să-și cunoas­că drepturile, fiindcă 50% din cei care fac azi studii sunt angajați în câmpul muncii. Aceștia trebuie să conștientizeze că o for­malizare a relațiilor de muncă le asigură respectarea drepturilor de muncă”.

În același context, Dan Palihovici, co­ordonator de Programe Politici Sociale la „Friedrich Ebert Stiftung Moldova”, a ac­centuat că tinerii constituie una dintre cele mai vulnerabile pături pe piața muncii.

Elena Anton, șefa Departamentului or­ganizare, educație și informare al CNSM, a relevat că scopul proiectului e de a spo­ri cunoștințele tinerilor ca viitori angajați. „Noi azi instruim formatori pentru a trans­mite informații studenților dornici de a-și cunoaște drepturile de muncă”.

În procesul integrării pe piața muncii, tinerii se confruntă cu mai multe dificultăți. Odată angajați, aceștia sunt ultimii care au o poziție stabilă și primii care pot fi concediați, dacă entitatea economică are probleme. Adesea, tinerii sunt forțați să accepte primul loc de lucru ce le este ofe­rit pentru a câștiga mai multă experiență și pentru a-și spori șansele de a găsi un alt loc de muncă mai târziu.

În dezbaterile care au urmat, protagoniștii au vorbit despre flexibilitatea la locul de muncă, despre discriminarea în lumea muncii, despre munca decentă pen­tru toți – teme comune și sensibile pentru mulți angajați, îndeosebi pentru cei care sunt la început de carieră.

Șeful Departamentului juridic al CNSM, Eugeniu Covrig, în calitate de formator,  le-a împărtășit celor prezenți informații despre noțiunile cheie pe care trebuie să le cunoască tinerii atunci când încheie un contract individual de muncă. Îndeosebi atunci când e vorba de contractul individu­al de muncă pe perioadă determinată, unii angajatori fiind tentați să comită abuzuri în acest caz.

Eugeniu Covrig le-a dezvăluit tinerilor informații utile despre condițiile încheie­rii, modificării, suspendării, încetării con­tractului individual de muncă, precum și privind drepturile și obligațiile părților în cadrul raporturilor de muncă.

El a scos la iveală detalii despre contrac­tul colectiv de muncă și convenția colecti­vă, dar și diferențele dintre contractul indi­vidual de muncă și cel colectiv de muncă.

Totodată, juristul CNSM a reflectat une­le aspecte privind contractul de ucenicie, destul de important pentru tineri la înce­put de carieră.

În cadrul aceleiași activități, Polina Fisti­canu, șefa Departamentului protecție soci­al-economică al CNSM, le-a vorbit tinerilor despre timpul de muncă și timpul de odih­nă, despre salarizare, precum și, implicit, despre reglementările care vizează aceste aspecte ce țin de raporturile dintre salariat și angajator.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în 2022, pentru categoria de vârstă între 15 și 29 de ani, rata de participare la forța de muncă constituia 30%.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand