Se știe, în câmpul muncii pot apărea diverse probleme legate de salarizare, de programul de lucru, de sănătate, iar buna cunoaștere a legislației de către tinerii angajații îi poate ajuta să muncească productiv și să evite conflictele cu administrația sau cu colegii. Iar aici rolul sindicatelor este foarte important.
Tinerii și munca, contractul individual de muncă, timpul de muncă și timpul de odihnă, salarizarea, protecția socială a angajaților, securitatea și sănătatea în muncă, contribuția sindicatelor în apărarea drepturilor salariaților – acestea, dar și alte subiecte, au fost abordate la Sângerei, în cadrul unui seminar organizat pe 21 mai de către Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova. Evenimentul face parte din proiectul „Drepturile tinerilor la locul de muncă”, implementat de CNSM în parteneriat cu Fundația „Friedrich Ebert”.
25 de tineri specialiști, angajați în diferite domenii, au discutat cu reprezentanții CNSM, Lilia Franț, vicepreședintă a CNSM, Elena Anton, șefa Departamentului organizare, educație și informare, Irina Ciudin, consilier superior în Departamentul juridic, Ion Roșca, reprezentantul CNSM în Sânge-rei, cu conducerea raionului, despre probleme legate de respec-tarea drepturilor tinerilor la o muncă decentă și incluziunea tinerilor pe piața muncii la nivel local și național.
În cuvântul de salut adresat tinerilor, Lilia Franț a dezvăluit obiectivele proiectului „Drepturile tinerilor la locul de muncă”, politicile de tineret în cadrul mișcării sindicale, promovarea drepturilor și intereselor tinerilor în cadrul procesului de consultări și negocieri colective.
Cristian Cainarian, președintele raionului Sângerei, a apreciat inițiativa CNSM și a Fundației „Friedrich Ebert” de a realiza un astfel de proiect la nivel național, care să contribuie la o mai bună incluziune a tinerilor pe piața forței de muncă, la informarea și abilitarea economică a tinerilor.
Tinerii au aflat de la reprezentanții CNSM despre modificările în cadrul legislativ care au vizat legislația muncii și Codul muncii, prevederile Contractului indivi-dual de muncă și ale Contractului colectiv de muncă, diverse chestiuni cu privire la raporturile juridice în relațiile de muncă pe care trebuie să le cunoască tinerii, și au avut posibilitatea de a face un schimb de experiență și a aborda problemele cu care se confruntă.
Reamintim că scopul proiectului „Drepturile tinerilor la locul de muncă” este de a contribui la reducerea vulnerabilității tinerilor pe piața muncii, prin informarea și instruirea acestora despre drepturile lor în calitate de salariați și membri de sindicat.