3 iulie 2024
Chisinau
Varia

Tendințe noi în bucătăria internațională pentru persoanele interesate

Loading
Varia Tendințe noi în bucătăria internațională pentru persoanele interesate
Tendințe noi în bucătăria internațională pentru persoanele interesate
facebook.com

Miercuri, 5 aprilie curent, în laboratorul tehnologic al Co­legiului de Comerț al ASEM a fost organizat primul mas­terclass din acest an pentru cadrele didactice din 16 școli din învățământul profesional tehnic și două colegii din Re­publica Moldova, cu generi­cul „Tendințe noi în bucătăria internațională”. Menționăm că acest masterclass este al doisprezecelea la număr orga­nizat pentru cadrele didactice.

Masterclass-ul a fost organizat de ICS Metro Cash&amp, Carry Moldova SRL și susținut de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED), Minis­terul Educației și Cercetării (MEC) și Comitetul Sectorial pentru For­mare Profesională în Comerț, Ho­teluri și Restaurante (CSFPCHR).

Activitatea are scopul de a contribui la promovarea secto­rului HoReCA, dezvoltarea competențelor profesionale ale cadrelor didactice și consolidarea legăturii între piața muncii și instituțiile de învățământ profesi­onal tehnic.

Masterclass-ul este înalt apre­ciat de profesorii de la discipline­le de specialitate pentru carac­terul său inovator, de chef-ii de înaltă calificare de la restaurante prestigioase din țară. Elevii sunt beneficiari indirecți ai activității de formare, iar instituțiile de învățământ au posibilitatea să dezvolte parteneriate pentru creșterea oportunităților de anga­jare ale absolvenților. Beneficiile sunt multiple, iar fiecare partener al proiectului de formare își are contribuția, responsabilitatea și beneficiul său.

Activitatea a fost condusă de bucătarul-șef Alexandr Julavschi, bucătar care a experimentat mult în acest domeniu și se implică din tot sufletul în activități de instruire a cadrelor didactice. În cadrul activității, bucătarul-șef a împărtășit diverse secrete culinare acumulate pe parcursul activității, din propria experiență, a explicat cele mai esențiale tehnici necesa­re pentru a se asigura că fiecare preparat are textura și aspectul prevăzute de normative și apreci­ate de gurmanzi.

Împreună cu bucătarul-șef Ale­xandr Julavschi, profesorii au pre­parat diferite bucate: carpaccio de roșii cu supă de rucola, jeleu de roșii albe și telemea afumată, miel înăbușit și piure de țelină cu sos de vin roșu, șalău cu sparanghel, icre afumate cu smântână, jeleu din mujdei și specialitatea bucă­tarului, sosul „Borș”, tartă „Tatin” cu mere, semifreddo de vișine și miere crocantă. Masterclass-ul s-a încheiat cu o degustare a delicii­lor culinare preparate. Concurenții au primit certificate de participare și câte un cadou de la ICS Metro Cash&amp și Carry Moldova SRL.

Menționăm că laboratorul tehnologic unde s-a desfășurat mas­terclass-ul este utilat conform cerințelor în vigoare, cu posturi de lucru individuale moderne, usten­sile și echipamente la standarde europene.

Vă invităm să vedeți cum s-a desfășurat acest masterclass și pe pagina www.csfpchr.com și, tot­odată, să vă inspirați pentru pre­pararea bucatelor pentru masa de Paști.

Comitetul Sectorial pentru For­mare Profesională în Comerț, Ho­teluri și Restaurante (CSFPCHR) a fost constituit prin decizia comu­nă a fondatorilor, Federaţia Sin­dicală a Lucrătorilor din Comerţ, Alimentaţia Publică, Cooperaţia de Consum, Servicii, Restaurante şi Hoteluri din Republica Moldova şi Asociaţia Patronală din Comerţ, Hoteluri, Restaurante şi Catering din Republica Moldova, înregis­trat la Agenţia Servicii Publice a Republicii Moldova la data de 29 mai 2018.

Obiectivele CSFPCHR sunt ori­entate spre dezvoltarea durabilă şi sustenabilă a comitetului, rele­vante pentru asigurarea corelării formării profesionale a angaja­torilor şi salariaţilor cu cerinţele pieţei forţei de muncă, sprijinirii învățământului profesional teh­nic şi formării continue pe lanţul instrumental: standarde ocupaţi­onale – cadrul naţional al califică­rilor – curricula de formare profe­sională.

 

Diana ROMANCIUC, vicepreședinte al CSFPCHR

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand