4 September 2024
Chisinau
Cultura

Teatrul „Mihai Eminescu”, un adevărat ambasador al culturii în Europa

Loading
Cultura Teatrul „Mihai Eminescu”, un adevărat ambasador al culturii în Europa
Teatrul „Mihai Eminescu”, un adevărat ambasador al culturii în Europa
tnme.md

După turneul realizat în mai multe orașe europene cu spectacolul „Do­sarele Siberiei”, Teatrul Național „Mihai Eminescu” a organizat, re­cent, o conferință de presă în care a făcut bilanțul activității din ultima perioadă. Spectacolul-document „Dosarele Siberiei”, după memoriile victimelor represiunilor comuniste Ecaterina Chele, Margareta Cemâr­tan-Spânu,  Ion Moraru, coautor de scenariu și regie Petru Hadârcă,  a început turneul european la Festi­valul Internațional PALM OFF FEST de la Praga, ajungând la Bruxelles și Berlin, și s-a încheiat la Bistrița, România.

În perioada 14-26 octombrie,  Teatrul „Mihai Eminescu” a parcurs 5200 de kilo­metri și a jucat spectacolul „Dosarele Sibe­riei” în fața a peste 1700 de spectatori. Este pentru prima dată când un teatru din Repu­blica Moldova realizează un turneu atât de amplu în mai multe orașe europene, cu o temă atât de sensibilă și dureroasă pentru noi toți – deportările staliniste.

Prezent la eveniment, Sergiu Prodan, ministrul Culturii, a salutat contribuția Teatrul „Mihai Eminescu” la promovarea diplomației culturale a țării noastre: „Prin „Dosarele Siberiei”, un spectacol-document

realizat după memoriile victimelor de­portărilor staliniste, ați reușit să le vorbiți oamenilor din țările europene despre Mol­dova, despre trecutul ei dureros, pe care mulți nu îl cunosc, contribuind astfel la reabilitarea memoriei noastre istorice. Vor-bind despre trecut, ați accentuat însă, o dată în plus, năzuința noastră de vii­tor – integrarea europeană, într-un spațiu civilizațional clădit pe respectul față de viața și demnitatea umană, unde asemenea atrocități sunt excluse”.

„Noi ne-am simțit ambasadori în acest proiect și chiar am simțit impactul și pute­rea de a promova o diplomație culturală. La Praga am susținut  și o conferință cu genericul „Rezistența prin cultură, Teatrul Național – o scenă a căutărilor identitare”, pentru studenții și profesorii Universității din capitala Cehiei. Pentru noi a fost o experiență și un exercițiu aparte, am simțit impactului mesajului pe care l-am adus din R. Moldova”, a constatat Petru Hadârcă, directorul Teatrului Național „Mihai Emi­nescu”.

În cadrul conferinței a fost prezentat și un documentar pe marginea turneului. De menționat că turneul a fost posibil grație susținerii Ministerului Culturii, dar și  eforturilor și implicării  instituțiilor și misiunilor diplomatice din Republica Moldova și din România, precum și a unor organizații, asociații neguvernamenta­le, concetățenilor noștri, stabiliți peste hotare.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand