22 iulie 2024
Chisinau
Social

Taxa de înregistrare pentru sindicate afectează dreptul angajaților la afiliere

Loading
Social Taxa de înregistrare pentru sindicate afectează dreptul angajaților la afiliere
Taxa de înregistrare pentru sindicate afectează dreptul angajaților la afiliere
capital.ro

Sindicaliștii sunt nemulțumiți de aplicarea taxei de înregistrare de stat pentru organizațiile sindica­le, în scopul dobândirii statutului de persoană juridică, fapt ce cre­ează impedimente în activitatea organizațiilor și afectează dreptul salariaților la afiliere în sindicate. Acest subiect a fost pus în discuție, recent, în cadrul unui atelier de lucru organizat de Confederația Națională a Sindicatelor din Mol­dova (CNSM).

La atelier au participat Sergiu Sainciuc, Lilia Franț, vicepreședinți ai CNSM, juriști și responsabili de orga­nizare din cadrul Confederației și de la centrele sindicale național-ramurale.

După cum s-a menționat, taxa de înregistrare de stat pentru organizațiile sindicale, care constituie 1149 de lei, este un impediment esențial în realizarea dreptului constituțional al salariaților la întemeierea și afili­erea la un sindicat. Prin impunerea taxei de înregistrare de stat pentru organizațiile sindicale, în cazul con­stituirii organizației sindicale sau al modificării statutului acesteia, este afectată grav activitatea sindicatului, al cărui scop nu este unul comercial sau economic, la fel ca și  în cazul al­tor organizații necomerciale care sunt scutite de astfel de taxă.

Problema respectivă a fost abor­dată în repetate rânduri de CNSM în cadrul dialogului cu Guvernul Repu­blicii Moldova, însă, în pofida aces­tor demersuri, nu a fost soluționată. Practica legislației naționale anteri­oare, mai exact, până în 2018, nu a prevăzut plata unei asemenea taxe pentru sindicate. Mai mult, la ora ac­tuală, organizația sindicală este sin­gura organizație necomercială care achită taxa de înregistrare de stat în valoare de 1149 de lei.

Potrivit CNSM, stabilirea acestei taxe constituie un impediment grav în realizarea dreptului salariaților de a întemeia sindicate și o încălcare a nor­melor internaționale la care R. Moldo­va este parte (și anume, Convenția nr. 87/1948 a Organizației Internaționale a Muncii privind libertatea sindi­cală și apărarea dreptului sindical).

În contextul discuțiilor, Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, a precizat că problema respectivă, pe lângă alte subiecte importante aflate pe agenda mișcării sindicale, va fi abordată în cadrul întrevederii conducerii CNSM cu Gilbert F. Ho­ungbo, director general al Organizației Internaționale a Muncii, care va efectua o vizită de lucru în Republica Moldova în luna februarie anul cu­rent.

Mai menționam că în cadrul ate­lierului respectiv au fost abordate și alte probleme cu care se confruntă organizațiile sindicale primare, in­clusiv rolul și importanța campani­ei „Organizația primară – energia mișcării sindicale”, organizată de CNSM, care se va desfășura pe par­cursul anului 2023.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand