3 October 2024
Chisinau
Social

Tații, încurajați de către autorități să-și ia concediu de paternitate

Loading
Social Tații, încurajați de către autorități să-și ia concediu de paternitate
Tații, încurajați de către autorități să-și ia concediu de paternitate
germaniamea.ro

Mulți părinți din Republica Moldova nu își cunosc dreptu­rile. Pentru a umple acest gol, Casa Națională de Asigurări Sociale a lansat campania „Fii părinte informat, cunoaște-ți drepturile”, destinat familiilor tinere. Astfel, în toate raioane vor fi organizate seminare de informare a populației.

Necesitățile familiilor sunt foar­te diferite, iar ultimele schimbări legislative le oferă părinților dife­rite opțiuni. Familiile își vor putea alege cea mai potrivită variantă: cine își ia concediu de îngrijire a copilului, când se întoarce pe piața muncii, cine își ia responsabilita­tea să negocieze cu angajatorul modul de activitate.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, este de păre­re că tații trebuie să fie implicați în egală măsură în viața copiilor. Iată de ce, statul este dator să ofere cât mai multe posibilități ca părinții să poată combina cariera cu viața de familie.

Deoarece partea financiară e destul de importantă, Elena Țâbârnă, director CNAS,  a expli­cat că concediul sau indemnizația paternală vine suplimentar la indemnizația pentru îngrijirea co­pilului și o poate solicita doar tăti­cul. „Nu este altceva decât salariul pe care îl achită Casa Națională de Asigurări Sociale pentru tăti­cul care își  manifestă dorința de a sta acasă și a-și educa copilul. Nu este o perioadă mare, doar două săptămâni, dar cu impact mare pentru o familie”, a menționat Ele­na Țâbârnă. Lunar, pentru această prestație CNAS are un buget de circa 2,5 milioane de lei.

 

Implicarea taților  are un beneficiu imens asupra creșterii copiilor

 

Există studii și analize care de­monstrează că implicarea taților are un beneficiu imens asupra creșterii copiilor. Dacă tații se implică activ în viața copiilor, performanța academică crește cu 40%, iar copilul este mai puțin predispus să se implice în ches­tiuni vicioase. Deși li s-a dat po­sibilitatea de a fi alături de copiii lor nou-născuți, până acum doar 13% din tați au solicitat acest drept.

„Politicile trebuie să răspundă la nevoile familiilor. Noi vom veni cu alte acțiuni care vor flexibiliza munca. Ne gândim la posibilita­tea de a oferi un bonus din partea statului dacă ambii părinți utili­zează acest concediu. În acest an trebuie să flexibilizăm accesul la serviciile de îngrijire. Vom încerca să încurajăm cât mai mulți anga­jatori să creeze aceste servicii”, a spus ministrul Alexei Buzu.

Ministrul a mai declarat că or­ganizarea creșelor de timp famili­al este, de asemenea, o prioritate pentru autorități. „Toate aceste măsuri reduc sărăcia copiilor, cresc productivitatea salariaților, le oferă angajatorilor mai multe posibilități să găsească personal calificat”, a relevat el.

Toate aceste măsuri se iau in­clusiv pentru a contribui la spo­rirea natalității. „Ne-am dori, prin aceste politici, să crească natali­tatea și, nu în ultimul rând, copiii care se nasc să crească în niște fa­milii fericite, care să nu ducă lipsă de venituri pentru a crește acești copii și a le da o educație bună”, a adăugat Elena Țâbârnă.

Sindicatele din Republica Mol­dova au promovat intens oferirea concediului paternal, ca și tații să participe la educarea copiilor, prestație implementată începând cu 2016. Îndeosebi Comisia de Femei din cadrul CNSM, a pus în discuție, la diverse întruniri cu factorii de decizie, realitățile care afectează negativ dezvol­tarea instituției „familiei” în Re­publica Moldova. Este vorba de migrație, de natalitatea joasă, îm­bătrânirea populației, iar pentru îmbunătățirea acestora este nece­sar ca populația să fie bine infor­mată, mai ales în mediul rural. Să fie create mai multe oportunități pentru tineri și familiile acestora, astfel încât tinerii să aibă acces la educație și la servicii de sănătate de calitate, locuri de muncă cu sa­larii decente, iar cetățenii plecați să fie implicați în programe de dezvoltare a țării.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand