30 mai 2024
Chisinau
Social

Tatiana Marian, președinta Comisiei de Tineret a CNSM: „Poziția noastră este să extindem participarea activă a tinerilor în mișcarea sindicală”

Loading
Social Tatiana Marian, președinta Comisiei de Tineret a CNSM: „Poziția noastră este să extindem participarea activă a tinerilor în mișcarea sindicală”

Vocea poporului

Astăzi, CNSM marchează și 10 ani de activitate pro­ductivă, dând dovadă de solidaritate, responsabilita­te față de oamenii muncii în apărarea drepturilor și intere­selor acestora.

Activitatea Comisiei de Tineret a înregistrat succes prin asigurarea protecţiei sociale şi economice a tinerilor, a contribuit la ajustarea cadrului juridic naţional la rigorile comunitare ce vizează apărarea drepturilor şi a interese­lor tinerilor, a creat condiţii favorabile de muncă, a oferit oportunităţi de dezvoltare pentru tineri şi a integrat ti­nerii în circuitul sindical al structurilor de tineret la nivel internațional. Poziția noastră este să extindem participarea activă a tinerilor în mișcarea sindicală, de aceea, am decla­rat 2017 Anul recrutării tinerilor în sindicate.

O altă realizare a fost faptul că, pentru prima dată, un reprezentant al tinerilor sindicaliști  din Republica Moldova a obţinut conducerea unei organizaţii de tineret de nivel pan-european. Astfel, CNSM a îna­intat candidatura mea la funcția de preşedinte al Comitetului de Tineret din cadrul Consiliului Regional Pan-European (PERC), unde am beneficiat de încrederea colegilor din alte țări, astfel că am fost aleasă în această funcție. Toate acestea ne permit să fim mai aproape de spaţiul european.

O problemă a tinerilor, care se află pe agenda Comisiei de Tineret, este asigurarea  cu spațiu locativ. În urma dialogului dintre tinerii sindicaliști cu prim-ministrul Pavel Filip, s-a lansat spre consultare programul „Prima Casă” pentru tineri, după modele similare din statele-membre ale UE. Conceptul este o idee bună, însă dorim să obținem stabilirea unei limite a dobânzii și micșorarea altor plăți suplimentare de deservire a creditelor ipotecare în acest caz. E necesară organizarea unor discuții deschise cu factorii de decizie pe marginea acestei inițiative.

Tinerii doresc revederea politicilor la nivel de stat pentru

asigurarea stabilității economice, oferirea condițiilor unei munci decente, aplicarea diferitelor forme noi de salarizare, utilizate pe larg în spațiul european, crearea condiţiilor optime pentru a face mai atractivă rămâne­rea în ţară a populaţiei.  De aceea, Strategia de Tineret a CNSM pentru perioada 2017-2021 cuprinde continuarea activității de apărare a drepturilor tinerilor în procesul de muncă prin negocierea şi semnarea Convenției naționale pentru protecţia social-economică a tinerilor, promovarea tinerilor în organele sindicale de toate nivelurile, implementarea programului educaţional „Academia tinerilor formatori”, realizarea unor acţiuni în comun cu structurile din alte ţări ce deţin experienţe pozitive cu privire la tinerii sindicaliști ş.a.

Comisia de Tineret a decis să susțină la Congresul III candidatura lui Oleg Budza la funcția de președinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova. Credem ferm în pro­movarea și susținerea tinerilor în mișcarea sindicală și în continuare. Am convingerea că CNSM este o structură sindicală activă și puternică, cu un rol pozitiv în cadrul întreprinderii, al comunității și al întregii societăți.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand