4 octombrie 2023
Chisinau
Social

Țările nordice sunt deschise pentru cooperare cu Moldova

Loading
Social Țările nordice sunt deschise pentru cooperare cu Moldova
Țările nordice sunt deschise pentru cooperare cu Moldova
conferinta-talin

Foto: arhivă personală

Circa 120 de femei de afaceri şi ino­vatoare din diferite țări nordice au participat recent, la Tallinn, capitala Estoniei, la Conferinţa Internaţiona­lă cu genericul „Femeile inovatoare şi antreprenoriatul – resurse pentru susţinerea economiei ţărilor nordice şi a celor baltice”.

 

În timpul conferinţei inventatorilor şi inovatorilor, precum şi în cadrul expoziţiei internaţionale, au fost prezentate istorii de succes ale unor femei care deja schimbă lu­mea în diferite domenii de activitate, cum ar fi textilă, electronică, transporturi etc. Tea Varrak, prorector al Universităţii Tehnologice din Tallinn, care mai este şi directorul centru­lui inovaţional „Mektory”, a salutat oaspeții din ţările participante. Ea le-a îndemnat pe doamne să se simtă ca acasă, deşi natura nu prea era blândă cu ele. Clima tipică ţărilor nordice: temperaturi scăzute şi ploi.

 

g_social

Moldova doreşte să adere la GWIIN pentru o dezvoltare mai avansată

Bola Olabisi din Marea Britanie a venit cu un raport privind femeile inventatoare şi noi­le invenţii din lume. Cu peste 18 ani de experi­enţă în programele de dezvoltare comunitară și de consolidare a capacităților, ea a fondat în 1998 Reţeaua Globală a Inventatorilor şi Inovatorilor (GWIIN) cu scopul de a fi re­cunoscute realizările femeilor inovatoare și a scoate la iveală obstacolele principale care limitează potențialul lor de creștere. Bola Ola­bisi beneficiază de inițiativele femeilor pentru a furniza GWIIN-ului servicii eficiente care oferă o oportunitate unică de a acoperi lacu­nele, atunci când vine vorba de nivelul scăzut de reprezentare a femeilor inventive pe piață. Ea își împărtășește ideile, experiența și des­chide noi perspective.

Bola Olabisi caută să conlucreze cu in-stituțiile guvernamentale, ea constituind o punte de legătură între experţi în industrie, organizații voluntare, întreprinderi și de­partamentele de învățământ, pentru a găsi modalități eficiente de a oferi tot sprijinul, instrumente, sfaturi și informații care pot ajuta femeile în afirmarea lor în afaceri și în carieră. Datorită domniei sale, a fost extinsă Reţeaua Europeană a Femeilor Inventatoare şi Inovatoare din Marea Britanie, Canada, Africa de Sud, Ghana, SUA, Spania, Hong Kong, Estonia, Finlanda, Suedia, India, Islanda, Franța, Nigeria, Maroc, Singapore, Mexic.

Prin intervenția sa, ne-a impresionat profund gazda evenimentului, Anne-Mari Ran­namäe, preşedintele QUIN – Estonia. O fe­meie mică de statură, dar foarte energică, su­fletistă, ea reușind să adune persoane de vază din diverse țări cu tradiții diferite. Anne-Mari Rannamäe este cunoscută şi în Moldova: ea a efectuat o vizită pentru schimb de experienţă în 2008 şi a avut întrevedere cu conducerea AGEPI de la Chișinău. Însă, în afară de inven­tator emerit din Estonia, dânsa mai pictează, având lucrări expuse în Centrul cultural din Tallinn.

 

Suport financiar, deschis pentru Moldova

 

Despre posibilităţile financiare şi susţine­rea femeilor creative şi inovatoare a vorbit Britt-Marie Söderberg Torstensson. Ea s-a referit la fonduri de susţinere a inovaţiilor şi a dezvăluit unde pot aplica organizaţiile de femei care doresc să obţină finanțare pentru proiecte. Mai mult ca atât, ea a subliniat că, din momentul participării reprezentantelor din Moldova la acest eveniment, și ţara noas­tră este inclusă în lista de susţinere, lucru pentru care îi mulţumim din suflet. Mai ales că în reţeaua dată sunt incluse doar ţările nor­dice şi cele baltice.

La evenimentul de la Tallinn a participat activ Asociaţia Femeilor Profesioniste şi de Afaceri din Moldova, condusă de Angela Chi­cu, care încearcă să deschidă larg uşile şi pen­tru alte organizaţii viabile cu abilităţi sporite în domeniu.

 

Vera POPESCU

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand