Circa 120 de femei de afaceri şi inovatoare din diferite țări nordice au participat recent, la Tallinn, capitala Estoniei, la Conferinţa Internaţională cu genericul „Femeile inovatoare şi antreprenoriatul – resurse pentru susţinerea economiei ţărilor nordice şi a celor baltice”.
În timpul conferinţei inventatorilor şi inovatorilor, precum şi în cadrul expoziţiei internaţionale, au fost prezentate istorii de succes ale unor femei care deja schimbă lumea în diferite domenii de activitate, cum ar fi textilă, electronică, transporturi etc. Tea Varrak, prorector al Universităţii Tehnologice din Tallinn, care mai este şi directorul centrului inovaţional „Mektory”, a salutat oaspeții din ţările participante. Ea le-a îndemnat pe doamne să se simtă ca acasă, deşi natura nu prea era blândă cu ele. Clima tipică ţărilor nordice: temperaturi scăzute şi ploi.
Moldova doreşte să adere la GWIIN pentru o dezvoltare mai avansată |
Bola Olabisi din Marea Britanie a venit cu un raport privind femeile inventatoare şi noile invenţii din lume. Cu peste 18 ani de experienţă în programele de dezvoltare comunitară și de consolidare a capacităților, ea a fondat în 1998 Reţeaua Globală a Inventatorilor şi Inovatorilor (GWIIN) cu scopul de a fi recunoscute realizările femeilor inovatoare și a scoate la iveală obstacolele principale care limitează potențialul lor de creștere. Bola Olabisi beneficiază de inițiativele femeilor pentru a furniza GWIIN-ului servicii eficiente care oferă o oportunitate unică de a acoperi lacunele, atunci când vine vorba de nivelul scăzut de reprezentare a femeilor inventive pe piață. Ea își împărtășește ideile, experiența și deschide noi perspective.
Bola Olabisi caută să conlucreze cu in-stituțiile guvernamentale, ea constituind o punte de legătură între experţi în industrie, organizații voluntare, întreprinderi și departamentele de învățământ, pentru a găsi modalități eficiente de a oferi tot sprijinul, instrumente, sfaturi și informații care pot ajuta femeile în afirmarea lor în afaceri și în carieră. Datorită domniei sale, a fost extinsă Reţeaua Europeană a Femeilor Inventatoare şi Inovatoare din Marea Britanie, Canada, Africa de Sud, Ghana, SUA, Spania, Hong Kong, Estonia, Finlanda, Suedia, India, Islanda, Franța, Nigeria, Maroc, Singapore, Mexic.
Prin intervenția sa, ne-a impresionat profund gazda evenimentului, Anne-Mari Rannamäe, preşedintele QUIN – Estonia. O femeie mică de statură, dar foarte energică, sufletistă, ea reușind să adune persoane de vază din diverse țări cu tradiții diferite. Anne-Mari Rannamäe este cunoscută şi în Moldova: ea a efectuat o vizită pentru schimb de experienţă în 2008 şi a avut întrevedere cu conducerea AGEPI de la Chișinău. Însă, în afară de inventator emerit din Estonia, dânsa mai pictează, având lucrări expuse în Centrul cultural din Tallinn.
Suport financiar, deschis pentru Moldova
Despre posibilităţile financiare şi susţinerea femeilor creative şi inovatoare a vorbit Britt-Marie Söderberg Torstensson. Ea s-a referit la fonduri de susţinere a inovaţiilor şi a dezvăluit unde pot aplica organizaţiile de femei care doresc să obţină finanțare pentru proiecte. Mai mult ca atât, ea a subliniat că, din momentul participării reprezentantelor din Moldova la acest eveniment, și ţara noastră este inclusă în lista de susţinere, lucru pentru care îi mulţumim din suflet. Mai ales că în reţeaua dată sunt incluse doar ţările nordice şi cele baltice.
La evenimentul de la Tallinn a participat activ Asociaţia Femeilor Profesioniste şi de Afaceri din Moldova, condusă de Angela Chicu, care încearcă să deschidă larg uşile şi pentru alte organizaţii viabile cu abilităţi sporite în domeniu.
Vera POPESCU