Consultările publice, desfăşurate de Guvern în scopul identificării obiectivelor de dezvoltare durabilă din Agenda 2030 relevante pentru ţara noastră şi a necesităţilor de ajustare a cadrului de politici, instituţional şi statistic pentru realizarea lor, au fost finalizate de curând.
Patru grupuri de lucru au fost create în acest scop şi s-au întrunit pentru a identifica şi definitiva obiectivele relevante din Agenda 2030. Obiectivele respective au fost incluse în patru domenii principale: economic, social, guvernanţă şi drepturile omului, precum şi mediu.
Potrivit Alexandrei Popa, şefă de direcţie în cadrul Cancelariei de Stat, unul dintre scopurile acestor ateliere a fost de a creşte nivelul de informare şi înţelegere a obiectivelor de dezvoltare durabilă în rândul angajaţilor din instituţiile statului şi din organizaţiile societăţii civile.
Angajament de implementare
Guvernul ţării noastre şi-a asumat angajamentul de a adapta la nivel naţional, integra şi implementa obiectivele de dezvoltare durabilă din Agenda 2030, adoptată la Summit-ul Organizației Națiunilor Unite desfăşurat la New York pe 25 septembrie 2015. În acest scop, a fost instituit Consiliul Naţional pentru Dezvoltare Durabilă şi a fost aprobat regulamentul și componența nominală a acestei structuri.
Agenda 2030 include 17 obiective de dezvoltare durabilă și are scopul de a consolida pacea universală. Eradicarea sărăciei și a foametei, asigurarea securității alimentare, îmbunătățirea nutriției, modernizarea educației, asigurarea accesului tuturor persoanelor la servicii energetice, creșterea economică, îmbunătățirea infrastructurii, precum și dezvoltarea agriculturii se numără printre ţintele acestei agende.
Ţintele stabilite de ţara noastră urmează a fi realizate prin intermediul Consiliului Naţional pentru Dezvoltare Durabilă. Acesta întruneşte miniștri, rectori, șefi de agenții, reprezentanți ai societății civile, precum şi ai echipei Organizației Națiunilor Unite la Chişinău.
Responsabilitate colectivă
Ţara noastră s-a alăturat astfel celor 193 de state membre ale ONU, care au adoptat Agenda 2030, un program de acţiune globală în domeniul dezvoltării durabile prin asigurarea unui echilibru între politicile din domeniile economic, social şi de mediu. Pentru prima dată, acţiunile vizează în egală măsură statele dezvoltate şi cele aflate în curs de dezvoltare.
Potrivit reprezentanţilor PNUD Moldova, noua agendă se bazează pe
experienţa acumulată în procesul anterior de implementare a obiectivelor de dezvoltare ale mileniului. În consecinţă, Agenda 2030 porneşte de la legătura de interdependenţă între dezvoltarea umană şi evoluţiile din domeniile economic, social şi de mediu, precum şi contextul politic în care au loc toate acestea.
Conceptul obiectivelor de dezvoltare durabilă presupune existenţa unor abordări diferenţiate, adaptate la nivel naţional în ceea ce priveşte implementarea lor, care este văzută ca o responsabilitate colectivă.
Proceduri ulterioare
Potrivit experţilor naţionali implicaţi în acest proces, în urma finalizării primei etape de consultări publice, tuturor părţilor interesate le va fi remis un chestionar privind modalităţile optime de implementare a obiectivelor de dezvoltare durabilă.
O nouă rundă de consultări publice va fi desfăşurată la finele lunii septembrie a acestui an şi se va axa pe elaborarea indicatorilor de măsurare a progresului în realizarea obiectivelor şi a ţintelor stabilite.
Ulterior, un grup de experţi naţionali va elabora un raport privind gradul de reflectare a obiectivelor şi a ţintelor de dezvol-tare durabilă în documentele de politici naţionale, precum şi necesităţile de ajustare a acestora. Raportul în cauză urmează a fi întocmit până la finele lunii noiembrie 2016.
Opinia sindicatelor
Toate cele 17 obiective de dezvoltare durabilă conţinute în Agenda 2030 sunt relevante pentru comunitatea globală, inclusiv pentru ţara noastră, susţine Sergiu Sainciuc, vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova.
Cei patru piloni ai Agendei privind Munca Decentă a OIM şi a Programului de Ţară privind Munca Decentă 2016-2020 – promovarea locurilor de muncă şi a întreprinderilor, garantarea drepturilor la locul de muncă, extinderea protecţiei sociale şi promovarea dialogului social – sunt de o importanţă crucială. Reprezentanţii CNSM sunt conştienţi de faptul că aceştia sunt de natură să contribuie la avansarea întregii agende de dezvoltare durabilă.
În opinia lui Sergiu Sainciuc, munca decentă pentru toţi şi un dialog social eficient vor servi drept premise pentru construirea şi menţinerea păcii sociale şi vor facilita tranziţia spre o economie durabilă.
Pacea socială poate fi atinsă prin intermediul dialogului social, care urmează a fi dezvoltat. Parteneri sociali puternici înseamnă participare activă a acestora în procesele social-economice naţionale şi, nu în ultimul rând, un angajament conştientizat privind provocările, riscurile şi oportunităţile ce decurg din obiectivul de dezvoltare durabilă.
Promovarea creşterii economice, dezvoltarea şi susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii care vor duce la crearea locurilor de muncă şi afirmarea principiilor muncii decente pentru toţi, interconectată cu eforturile de consolidare a capacităţilor partenerilor sociali ar putea spori coerenţa acţiunilor în cadrul Agendei 2030 şi va contribui la eradicarea sărăciei, a concluzionat Sergiu Sainciuc.