Doar câteva zile ne mai despart de începutul vacanţei de vară, una aşteptată cu sufletul la gură de către copii şi chiar și de adulți. Unii merg in afara țării, explorînd orașe precum Sankt-Petersburg(apropo vă ajută în acest sens openyourspb.com), Londra sau Paris, alții preferă să se distreze in taberele de odihnă autohtone.
“Sunt pregătite ca la carte şi taberele pentru copii care se află în gestiunea Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM)”, a menționat Mihail Hîncu, vicepreședintele CNSM. Printre acestea sunt şi Casele de Odihnă şi Recuperare „Perlele Nistrului” de la Vadul lui Vodă.
Pregătiţi să găzduiască mii de copii
,,Acum suntem pe ultima sută de metri a pregătirilor. Planificăm ca primii copii să ajungă la noi pe 15 iunie. Ne propunem să avem şase sejururi cu câte 500 de copii fiecare. În total, vom primi trei mii de copii în acest sezon estival. De asemenea, în vara care se apropie, am planificat să găzduim aici şi cinci spartachiade, organizate de diferite organizaţii sindicale şi întreprinderi.
Una a avut loc deja, iar asta înseamnă că, practic, suntem pregătiţi să primim şi copiii. Acum suntem preocupaţi de obţinerea diferitelor autorizaţii de funcţionare”, a spus, pentru ziarul ,,Vocea poporului”, directorul de la ,,Perlele Nistrului”, Ion Munteanu.
Milioane de lei investiţi în modernizarea taberei de odihnă
Potrivit lui Ion Munteanu, în acest an nu au avut loc lucrări masive de renovare a taberei, doar s-a împrospătat ce a fost, asta pentru că, în ultimii ani, aici au fost investite circa zece milioane de lei.
„În anul acesta nu am construit nimic, pentru că, până acum, pot să spun că am fost aşa-zişii aleşi ai confederaţiei, „copiii teribili” în care au investit în jur de zece milioane de lei. S-au construit trei terenuri de sport acoperite cu gazon artificial, o piscină, a fost reparat un bloc destinat pentru odihnă şi s-au făcut alte lucrări de amenajare a taberei. Un pic am avut de lucru
după ziua de 21 aprilie, când ninsoarea ne-a doborât în jur de o sută de arbori şi a trebuit să curăţăm tot terenul, dar ne-am descurcat”, ne-a mai spus Ion Munteanu.
Distracţie şi activităţi pe măsură
În perioada de odihnă, copiii sunt supravegheați în permanență, la tabără activează un cabinet medical bine utilat pentru a acorda, la necesitate, asistență medicală copiilor. De asemenea, sunt organizate diferite activități educațional-culturale.
„Ne deosebim de toate celelalte tabere de odihnă care mai sunt aici prin faptul că organizăm diferite activităţi. De exemplu, la noi a fost organizat primul forum al francofoniei. Astfel, timp de zece zile, au fost reprezentanţi din şase ţări, ne-au vizitat ambasadorul Franţei şi alţi oficiali. Avem în fiecare an la odihnă aici peste o sută de copii din România. Activităţile sunt diverse, cu caracter cultural, educativ şi asta atrage copiii. Baza este solicitată, deoarece copiii sunt satisfăcuţi de odihnă şi părinţii liniştiţi că odraslele lor se află în siguranţă”, susţine directorul taberei „Perlele Nistrului”.
Copiii care urmează să ajungă aici sunt din toată ţara. Nu se ştie exact preţul pentru un sejur de zece zile, pentru că acesta urmează să fie stabilit în cadrul licitaţiei, dar, în medie, acesta va fi în jur de 1600 de lei.
De bilete de odihnă gratis vor beneficia copiii care fac parte din familii vulnerabile, monoparentale, cu mulţi copii, cei cu rezultate deosebite la învăţătură, copiii de la centrele de plasament etc. Copiii care nu vor corespunde categoriilor respective, vor trebui să achite integral biletul de odihnă.
Biletele sunt repartizate sindicatelor de ramură, care le distribuie părinţilor prin intermediul structurilor în care activează.
„Cât priveşte biletele repartizate prin sindicat, 20 la sută din costul acestora urmează să fie achitat de către părinţi. Trebuie să menţionez că taberele noastre realizează bilete pentru toţi doritorii, la preţul stabilit”, a spus, pentru ziarul „Vocea poporului”, Mihail Hîncu, vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova.