19 November 2024
Chisinau
Social

Sute de cercetători de la Academie au ieșit să protesteze în stradă

Loading
Social Sute de cercetători de la Academie au ieșit să protesteze în stradă
Sute de cercetători de la Academie au ieșit să protesteze în stradă
Vocea poporului

O nouă acțiune de protest a cer­cetătorilor de la institutele de științe umanistice de la Academia de Științe a Moldovei. Mai mulți intelectuali au manifestat în una din săptămâna trecută în fața Guvernului, nemulțumiți, spun ei, de situația dezastruoasă din do­meniu creată din cauza unei refor­me recente. Mai exact, în urma or­ganizării de către Agenția Națională pentru Cercetări și Dezvoltare a așa-numitelor concursuri de proiecte.

Conform prevederilor, oamenii de știință vor urma să activeze doar în bază de proiecte. Însă, ca rezultat al acestor concursuri, mai bine de jumătate dintre angajații Institutului de Istorie, ai Institutului Patrimoniu­lui Cultural, filologi, filosofi, nu au reușit să obțină finanțare și, respec­tiv, au rămas fără serviciu pe parcur­sul acestui an.

„Am venit să ne spunem dureri­le noastre în legătură cu faptul că o bună parte dintre colegii noștri, cercetători, în urma concursului de proiecte, organizat de către Agenția Națională de Cercetare și Dezvoltare, nu s-au regăsit în cadrul colective­lor, astfel circa 220 de persoane sunt în afara institutelor. Sperăm să fim auziți și ascultați, motiv pentru care am pregătit un demers cu revendi­cările noastre, în care reclamăm că ni s-a încălcat dreptul la muncă și creație. Mai mult, un cercetător nu poate fi recalificat în două zile din­tr-un mediu în altul și considerăm că, până la urmă, trebuie să fim ascultați, iar solicitările noastre să fie satisfăcute. Până acum, scrisorile adresate Președinției, Parlamentului, Guvernului, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării nu au dat nici un rezultat”, a menționat președintele Sindicatului „Știința”, Oleg Chihai.

 

Oamenii de știință se revoltă că au rămas fără loc de muncă din cauza unei reforme a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării

 

Cercetătorii științifici au venit în fața clădirii Guvernului cu pancarte pe care scria: „De potențialul științific depinde viitorul țării”, „Opriți distru­gerea științei”, „Vreau să fiu cercetă­tor, nu cerșetor” etc.

Aceștia au elaborat o listă de revendicări în care au solicitat Guvernului să analizeze și să revizuiască modalitatea de finanțare a domeniului de cercetare și inovare în con­formitate cu practicile europene în acest domeniu. De asemenea, să le fie asigurate locurile de muncă și încheierea contracte­lor de muncă pentru întreaga perioadă a desfășurării proiectelor câștigate prin con­curs, nu doar pentru un an de zile.

„Ne dorim un Guvern înțelept, cu discer­nământ, care să înțeleagă că noi nu avem altă intelectualitate în țară. Să ne acorde ajutorul de care avem nevoie – angajarea tuturor cercetătorilor care nu s-au regăsit în proiecte. Deocamdată, s-a rezolvat doar situația cu salariile. Urmează în curând să le ridicăm pentru luna ianuarie, după care, sper, pentru februarie”, a mai adăugat Oleg Chihai.

Protestul este susţinut şi de către Fe­deraţia Sindicală a Educaţiei şi Ştiinţei din Republica Moldova. La eveniment au par­ticipat mai mulţi sindicaliști, în frunte cu preşedintele FSEŞ, Ghenadie Donos.

„La ce am ajuns? Știința se lichidează. Domnule ministru, cine va răspunde de această crimă? Este o crimă, nu altceva! Spuneți că sunteți la curent, dar situația nu se schimbă. Colaboratorii mei nu lucrează, nu au cu ce-și hrăni copiii. Școala mea este distrusă. Suntem fără nici o perspectivă. Sunt persoana care toată viața mi-am con­sacrat-o științei și știu ce înseamnă asta”, se plânge academicianul Teodor Furdui.

Lipsa proiectelor înseamnă și lipsa sa­lariilor. Printr-o asemenea situație trece și Olga Bulat, cercetătoare științifică la In­stitutul de fiziologie. Ea ne-a spus că fără finanțare nu își poate duce la bun sfârșit nici teza de doctor în științe. „Anul aces­ta am rămas fără serviciu. Proiectul în care urma să activăm nu a trecut concursul. Atât eu, cât și colegii mei, am ieșit în stradă pentru că am rămas fără loc de muncă. Pe lunile ianuarie și februarie nu ni s-a achitat nimic. Soțul lucrează și astfel pot să achit serviciile comunale și să cumpăr câte ceva de-ale gurii. Nu ne ocupăm de politică, dar de sănătate și, dacă în țara asta nici de cer­cetări în sănătate nu au nevoie guvernanții, atunci nu mai știu de ce au nevoie”, a de­clarat revoltată Olga Bulat.

Pentru a rezolva cât de cât problema, cei care au obținut proiectele angajează mai multe persoane într-un proiect. Dar, din această cauză, și salariile sunt mici, în unele cazuri, de 1500 de lei pentru un an­gajat.

„Reforma în știință s-a făcut pentru a distruge știința. Ca să crești, să formezi un cercetător științific, este nevoie de timp, nu doar de un an–doi. Cu părere de rău, s-a pus accent pe disponibilizarea pensionari­lor, iar cei tineri nu vin. O viață am dedi­cat-o științei, 34 de ani. Salariul era în jur de trei mii de lei. La pensie am ieșit cu 1097 de lei și 2 bănuți. Am trecut prin vremuri grele și am acordat toata atenția științei. Acum mă doare pentru ceea ce se întâm­plă”, ni se plânge una dintre cercetătoare.

Spre sfârșitul manifestației, în fața oamenilor de știință a ieșit și ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, care însă a dat mai mult vina pe fostele guvernări. Acesta le-a mai spus cer­cetătorilor că a identificat, în ultimele luni, 64 de proiecte noi.

„Conform cadrului normativ, obținerea finanțării se poate face doar prin interme­diul proiectelor de cercetare, pe bază de concurs. Știința din Republica Moldova, cu siguranță, are viitor și schimbarea acestei metode de finanțare este bună, pentru că ea sporește competitivitatea cercetării. Respectiv, orice ban investit în cercetare, ban public, trebuie să fie unul eficient. Să fie cu un randament cât se poate de mare. În plus, finanțarea poate fi făcută nu doar din bugetul de stat, dar și din granturi internaționale”, a menționat ministrul Cor­neliu Popovici.

Totuși, ministrul Educației le-a dat asi­gurări protestatarilor că va găsi și alte proiecte pentru ca cercetătorii să poată lucra, dar i-a îndemnat și pe ei să aplice la granturi internaționale, fără să aștepte ajutor de la stat. Recent, și prim-ministrul Ion Chicu a scris pe pagina sa de Facebook că nu va irosi bani pentru activitatea unor cercetători care, în opinia lui, sunt înrolați în proiecte politice. Unii cercetători de la AȘM au reacționat vehement la afirmațiile premierului.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand