21 mai 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Suspendarea contractului individual de muncă. Valabilitatea contractului colectiv de muncă

Loading
Cetăţeanul şi legea Suspendarea contractului individual de muncă. Valabilitatea contractului colectiv de muncă
Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 800 800 20 (luni şi joi de la 14.00-16.00).

 

Ion PREGUZA

expert

în Departamentul juridic al CNSM

 

Suspendarea contractului individual de muncă

 

Sărbătorile de iarnă sunt în toi, însă, la iniţiativa mea, contractul individual de muncă este suspendat pe trei luni. Doresc să aflu dacă am dreptul la men­ţinerea salariului în zilele de sărbătoare care sunt cuprinse în perioada suspendării contractului de muncă?

Andrei Starosta, Chişinău

 

Zilele de sărbătoare nelucrătoare, cu menţinerea salariului me­diu, sunt stabilite prin art. 111 din Codul muncii.

Modul de calculare a salariului mediu în zilele de sărbătoare nelucrătoare este stabilit prin Hotărârea Guvernului, nr. 426 din 26.04.2004. Potrivit acestei hotărâri, salariul mediu pentru zi­lele de sărbătoare nelucrătoare (specificate în art. 111 din Codul muncii) nu se menţine angajaţilor care, în intervalul de timp al lunii calendaristice ce conţine zile de sărbătoare nelucrătoare, nu au activat în urma suspendării contractului individual de muncă, conform art. 76 (suspendarea contractului individual de muncă în circumstanţe ce nu depind de voinţa părţilor), art. 77 (suspenda­rea contractului individual de muncă prin acordul părţilor), art. 78 (suspendarea contractului individual de muncă la iniţiativa uneia dintre părţi) şi art. 80 (şomaj tehnic).

 

Valabilitatea contractului colectiv de muncă

 

Directorul companiei urmează să fie concediat. Do­rim să aflăm dacă va mai fi valabil contractul colectiv de muncă semnat cu el.

Anastasia Ureche, Orhei

 

Art. 33, alin. (2) din Codul muncii prevede că contractul colectiv de muncă produce efecte şi în cazul desfacerii contractului indivi­dual de muncă cu conducătorul unităţii.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand