22 iulie 2024
Chisinau
Social

Suprafețe mari de pădure din Rezervația „Plaiul Fagului” se taie pe un cap

Loading
Social Suprafețe mari de pădure din Rezervația „Plaiul Fagului” se taie pe un cap
Suprafețe mari de pădure din Rezervația „Plaiul Fagului” se taie pe un cap
publika.md

Se fură ca-n codru. Această expresie, devenită emblematică în cazul hoțiilor de proporții, se pare că, acum, reflectă realitatea pură din pădurile Moldovei. Zeci de copaci defrișați, fără a prezen­ta vreun semn că ar fi fost afectați de vreo molimă, și mașini suspecte, încărcate cu lemne – acest tablou a fost surprins, acum câteva zile, în Rezevația Științifică „Plaiul Fagului”.

Acțiunile, presupus ilegale, au fost de­conspirate de președintele Partidului De-mocrația Acasă, Vasile Costiuc. Acesta a mers la fața locului și a transmis totul în direct. În timp ce el încerca să afle de ce se încar­că lemnul noaptea, pădurarul Gheorghe David, care a fost surprins cum încarcă lem­ne într-un microbuz, alături de alți bărbați, a negat acest lucru.

 

Agenția s-a autosesizat

După ce secvențele video au fost plasate pe internet, Agenția „Moldsilva” a anunțat că s-a autosesizat. Într-un comunicat de presă, Agenţia „Moldsilva” precizează că în cadrul unei şedinţe operative s-a discutat despre un plan de acţiuni pentru elucidarea tuturor circumstanţelor.

Totodată, potrivit sursei citate, s-a decis formarea a două grupuri de lucru cu im­plicarea specialiştilor din cadrul aparatului central al agenţiei.

„Primul va activa, nemijlocit, pentru veri­ficarea situaţiei la Cantonul de pază nr. 12 (locul de unde provin imaginile cu masa lemnoasă stocată), iar al doilea grup va fi im­plicat la verificarea situaţiei în alte parchete ale Rezervaţiei Științifice „Plaiul Fagului”, se mai precizează în comunicatul „Moldsilva”.

Potrivit sursei citate, rezultatele anchetei de serviciu vor fi făcute publice după ce vor fi finalizate.

În ziua în care s-a întâmplat incidentul, în Rezervația „Plaiul Fagului” venise însă Nico­lae Munteanu, inginer-șef silvic la Agenția „Moldsilva”. Potrivit lui, acolo sunt planifi­cate tăieri pe o suprafață de două hectare pentru regenerare.

„Noi o să ne documentăm. Se emit dispoziții, apoi se fac lucrări de recepție a masei lemnoase. Dacă se va stabili că e încălcată legea, persoanele responsabi­le vor fi trase la răspundere”, a menționat Nicolae Munteanu.

 

Tăierile de copaci, interzise în rezervații

Situația a fost comentată și de fostul mi­nistru al Mediului, Valeriu Munteanu. Acesta a declarat că, conform Legii privind fondul ariilor naturale protejate de stat, în Republi­ca Moldova avem cinci rezervații științifice, ce au ca obiectiv prioritar protecția mediu­lui, efectuarea de cercetări științifice, educa­rea şi instruirea ecologică a populației. Este vorba de Codru, Iagorlâc, Prutul de Jos, Plaiul Fagului și Pădurea Domnească.

„Conform art. 27 din legea sus-numi­tă, în rezervația științifică se creează zonă cu protecție integrală, unde se efectuează numai cercetări științifice. Astfel, la Plaiul Fagului, pe aproximativ 790 ha, este institui­tă zonă de protecție integrală, unde nu pot fi realizate nici un fel de intervenții antropice, nu poate fi folosit ferestrăul mecanic (druj­ba), sub nici o formă. Copacii uscați și rupți sunt lăsați la pământ. Cum a fost posibil să se intre cu ferestrăul în cele 700 de hectare de pădure? La acestă întrebare cred că au un răspuns responsabilii de la rezervație ori inspectorii de mediu. Eu nu am nici un fel de îndoială, cineva va trebui să răspundă penal. În istoria Republicii Moldova, nu-mi amintesc dacă s-a intrat cu drujba în zonele cu protecție integrală din cadrul rezervațiilor naturale”, menționează Valeriu Munteanu.

Am încercat să vorbim și cu responsabilii de la Rezervația „Plaiul Fagului”, însă nimeni nu răspunde la numerele de telefon afișate pe site-ul oficial al rezervației, iar pădurarul Gheorghe David și-a deconectat telefonul.

Și ecologiștii trag semnale de alarmă. Fondul forestier al Republicii Moldovei, şi aşa sărac în comparaţie cu alte ţări, se mic­şorează în ritm alert. În R. Moldova se taie câte trei hectare de pădure la fiecare oră, arată datele BNS, iar zilnic în ţara noastră se defrişează 73 de hectare de suprafețe forestiere. Agenţia „Moldsilva” autorizează tăierea a 500 de mii de metri cubi de lemn anual, în timp ce consumul de lemn este de peste un milion de metri cubi, adică de două ori mai mare. Potrivit „Moldsilva”, mai pu­ţin de 13% din suprafaţa totală a Republicii Moldova este acoperită cu păduri.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand