Uniunea Europeană va acorda ţării noastre 64 de milioane de euro pentru agricultură şi dezvoltarea rurală. O decizie de semnare a Acordului de finanţare dintre Guvernul ţării noastre şi Comisia Europeană privind implementarea Programului ENPARD Moldova a fost aprobată, recent, de Cabinetul de Miniştri.
Ulterior, premierul Chiril Gaburici şi directorul pentru Vecinătatea Estică a Comisiei Europene, Gerhard Schumann-Hitzler, au semnat, la Chişinău, acordul res-pectiv.
Documentul prevede că acest suport bugetar va fi oferit Guvernului din partea Comisiei Europene şi este destinat promovării creşterii economice durabile şi incluzive în domeniul agricol şi dezvoltării rurale. Printre obiectivele lui se numără restructurarea şi modernizarea sectorului agroalimentar, asigurarea managementului durabil al resurselor naturale, îmbunătăţirea condiţiilor de trai şi de muncă în regiunile rurale.
Din valoarea totală de 64 de milioane de euro a Programului ENPARD, 53 de milioane vor fi acordate în trei tranşe, până în 2018, sub formă de suport bugetar direct, menit să susţină eforturile Guvernului în implementarea politicilor din domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale.
Reprezentanţii Guvernului dau asigurări că la aceste fonduri vor avea acces toți agenții economici înregistrați oficial în ţara noastră, inclusiv cei din regiunea transnistreană. Autorităţile mai promit că prin acest program vor stimula creșterea potențialului de valorificare de către agenţii economici moldoveni a posibilităților de acces pe piața comunitară.
Gerhard Schumann-Hitzler a accentuat, în context, că dezvoltarea agriculturii și a zonelor rurale este unul dintre obiectivele prioritare ale cooperării dintre Uniunea Europeană şi ţara noastră pentru perioada 2014-2017.
Programul ENPARD a fost lansat în martie 2011, printr-un comunicat comun al Comisiei Europene şi al Serviciului Extern European. În iunie 2012, în cadrul unei conferinţe desfăşurate la Bruxelles, a fost prezentată o primă viziune asupra unui astfel de instrument pentru ţările din Parteneriatul Estic.
Astfel, Programul ENPARD a devenit o iniţiativă nouă de politici, ca parte componentă a angajamentului Uniunii Europene privind creşterea incluzivă şi stabilitatea la hotarele comunităţii. Prin această iniţiativă este recunoscută importanţa agriculturii, inclusiv a securităţii alimentare, producţiei durabile şi ocupării forţei de muncă în regiunile rurale.