4 December 2024
Chisinau
Varia

Superstiții și tradiții de Crăciun și Anul Nou la alte popoare creștine

Loading
Varia Superstiții și tradiții de Crăciun și Anul Nou la alte popoare creștine
sarbatori-de-iarna

Foto: chisnau.md

 

Fiecare popor creştin se pre­găteşte cu emoție pentru a în­tâmpina marea sărbătoare a Nașterii Mântuitorului. Fie că mănâncă un măr pentru a avea noroc tot anul, fie că organi-zează jocul cadourilor sau au grijă să ofere cuiva un sărut sub vâsc, sărbătorile de iarnă aduc bucurie în fiecare casă, prin di­verse obiceiuri practicate la ni­vel mondial.

 

Calendare cu bomboane de ciocolată. Un mod plăcut de a începe numărătoarea inversă până la Crăciun este cea care implică o răsplată dulce. În Germania, copiii primesc calendare (de multe ori, din carton), umplute cu 24 de pătrate decorate cu desene festive. Înce­pând cu data de 1 decembrie, mănâncă în fiecare zi câte o bucată de ciocolată, ascunsă în cutiuţele calendarului.

 

Tradiţia mărului. Conform tradi­ţiei chineze, mărul simbolizează pace. Multe familii mănâncă un măr de Cră­ciun, ca simbol al armoniei pe care speră să o trăiască în anul următor. Pe mesele familiilor de chinezi se găsesc de Crăciun mere tăiate felii sau cidru de mere. După ce gustă din acestea, ei îşi spun o dorinţă, spunând că aceasta se va îndeplini în anul ce vine.

 

Jocul schimbului de cadouri. În Belgia există tradiţia jocurilor cu „cado­uri muzicale“, organizate la petrecerile de Crăciun. O versiune populară a jo­cului este aceea de a cânta colinde, ale­gând un cadou, care va trece pe rând pe la fiecare jucător. Cel care îl are în mână când muzica se opreşte îl poate păstra. Oricine poate organiza un astfel de joc, aşa că invită prietenii la tine acasă, cân­taţi colinde şi deschideţi cât mai multe cadouri.

 

Colacul cu surprize. Deşi se con­sumă în mod tradiţional pe 6 ianuarie, colacul cu surprize este făcut de

multe ori şi de Crăciun. Spaniolii fac un co­lac mare, acoperit cu glazură şi fructe confiate, în interiorul căruia ascund o monedă sau o figurină care îl întruchi­pează pe pruncul Isus. Cel care găseşte comoara se spune că va avea noroc tot anul ce vine.

 

Obiceiul participării întregii fa­milii la curăţarea casei. Jamaicanii aduc spiritul de sărbătoare prin orga­nizarea unei curăţenii generale la care participă toţi membrii familiei. Fie că dau un strat nou de vopsea, reîmpros­pătează forma gardului viu sau pun perdele noi înainte de sărbători, aceş­tia au grija să aibă o casă curată înain­te de a agăţa decoraţiunile speciale de Crăciun.

 

Trimite-i scrisoare lui Moş Cră­ciun. Guvernul francez consideră Cră­ciunul o sărbătoare foarte serioasă. Din 1962, orice scrisoare către Moş Crăciun trebuie să primească răspuns o carte poştală de la acesta, potrivit legii. Copi­ii trimit scrisori moşului, pe care le pun în cutia poştală, urmând să primească răspuns, scris chiar de mână acestu­ia. Astfel, cei mici primesc o doză din magia de Crăciun, fiind extrem de în­cântaţi când găsesc răspunsul Moşului, care le este adresat!

 

Recompensarea colindătorilor cu dulciuri specifice sărbători­lor de iarnă. Colindătorii din Gre­cia merg din casă în casă, cântând şi urându-le de bine oamenilor. Aceş­tia sunt răsplătiţi cu dulciuri specifi­ce Crăciunului, gazdele având coşuri cu ciocolată, bomboane şi crenguţe de brad lângă uşa din faţă. Obiceiul este asemănător cu cel al românilor, mai ales că în ultima vreme nici la noi nu se mai oferă covrigi şi mere, ma­joritatea oamenilor oferind colindă­torilor dulciuri din comerţ, portocale sau bani.

 

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand