Rezultatele obţinute în 2013 în urma negocierilor purtate cu ministerele şi Guvernul nu au fost suficient de mari în viziunea noastră, a declarat preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Oleg Budza, în cadrul unei conferinţe de presă, susţinută săptămâna trecută împreună cu reprezentanţii patronatelor. Printre acestea se numără majorarea de la 1300 până la 1400 de lei a cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real şi stabilirea în mărime de 1000 de lei lunar a salariului tarifar pentru prima categorie de salarizare a angajaţilor din sectorul bugetar.
„Împreună cu patronatele am negociat şi am obţinut aprobarea Regulamentului privind modul de organizare a normării muncii în ramurile economiei naţionale. Este un document important pentru ca orice lucrător din sectorul real să nu fie exploatat”, a apreciat preşedintele CNSM. Concomitent, a fost elaborat un proiect de hotărâre de Guvern prin care vor fi anulate reglementările în vigoare ce permit ca durata neîntreruptă a unei zile de muncă să fie de până la 24 de ore.
Alte facilităţi fiscal
Un alt impact al dialogului social desfăşurat în 2013 este majorarea cu 1152 de lei a cotei impozitului pe venit al persoanelor fizice, cu 396 de lei a scutirii personale, cu 588 de lei a celei personale majore şi cu 84 de lei – a scutirii pentru persoanele întreţinute. De asemenea, a fost aprobată revenirea la cota de opt la sută a taxei pe valoare adăugată la zahărul din sfeclă şi a producţiei din fitotehnie, zootehnie şi horticultură.
Pentru majoritatea moldovenilor, singura sursă de existenţă este salariul |
În perioada de referinţă, în legislaţie a fost introdusă deducerea cheltuielilor suportate de angajator pentru transport, hrană şi studiile profesionale ale angajatului, precum şi a celor destinate activităţii sindicatelor. De asemenea, a fost majorată cu 500 de lei indemnizaţia unică la nașterea copilului, care constituie acum 3100 de lei pentru primul copil și, respectiv, 3600 de lei – pentru următorii. Cotele contribuţiilor de asigurări sociale de stat au fost menţinute la nivelul de şase la sută pentru salariat şi de 23 la sută – pentru angajator.
Rezultate semnificative
Alte succese ale dialogului social sunt modificarea Regulamentului cu privire la modul de stabilire și plată a ajutorului social în vederea ajustării punctajului și pragului de evaluare a bunăstării familiei. A fost acceptată şi propunerea CNSM ca asigurarea facultativă a salariaţilor în caz de accidente de muncă sau boli profesionale să nu fie supusă impozitării. În acelaşi timp, s-a obţinut ca profesiile lucrătorilor sindicali să fie incluse în structura Clasificatorului ocupaţiilor din ţara noastră şi să fie majorate cu 10 mil. de lei cheltuielile pentru tratamentul balneosanatorial al salariaților. O realizare semnificativă este şi includerea reprezentanţilor salariaţilor, cu vot consultativ, în organele competente în procesul de privatizare a proprietăţii publice, a accentuat Oleg Budza.
Priorităţi pentru 2014
Preşedintele CNSM a remarcat că o problemă pe care sindicatele o vor aborda şi în 2014, dar şi până la identificarea unor soluţii eficiente, este realizarea Planului de acţiuni de minimalizare a practicii de achitare a salariilor „în plic” şi a „muncii la negru”.
Oleg Budza a specificat în context că CNSM a solicitat sprijinul Organizaţiei Internaţionale a Muncii în revizuirea unor reglementări legale contrare practicilor internaţionale ce restricţionează exercitarea controalelor la întreprinderi de către inspectorii de Stat ai Muncii. Vorbitorul a adăugat că, recent, reprezentanţii Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi |
Familiei au remis sindicatelor un proiect de lege care prevede schimbarea condiţiilor de efectuare a controalelor respective, inclusiv permiterea celor inopinate.
Problemele angajatorilor
La rândul său, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatului, Leonid Cerescu, a menţionat că pentru 2014, Consiliul de conducere al acestei organizaţii are ca scop realizarea unui pachet de măsuri de înlăturare a celor mai mari obstacole în activitatea agenţilor economici. „În urma negocierilor tripartite ne-am înţeles ca implementarea standardelor naţionale de contabilitate să fie efectuată în mod benevol în 2014, iar din 2015 – obligatoriu. Totodată, a fost redus de la 90 la 45 de zile termenul de restituire a tvala investiţiile capitale, am convenit asupra plafonării impozitelor locale şi am primit acceptul de a fi micşorat până la 15 numărul anual al zilelor de incapacitate temporară de muncă plătite de angajator”, a specificat Leonid Cerescu.
Reticenţa Guvernului
Printre nereuşite, preşedintele CNPM a menţionat majorarea cu jumătate de procent pentru salariat şi tot atâta pentru angajator a primei de asigurări medicale obligatorii. Leonid Cerescu a accentuat că businessul legal din ţara noastră, reprezentat de patronate, a negociat cu Guvernul un memorandum de colaborare care nu a fost semnat.
”Reticenţa Guvernului referitoare la semnarea acestui document este greu de înțeles, de vreme ce este primul și singurul prin care mediul de afaceri își asumă un rol activ în combaterea fenomenului muncii la negru și a corupției”, a apreciat Leonid Cerescu.
În context, vicepreşedintele CNPM Alexandru Slusari a declarat că, în prezent, economia naţională este afectată profund de unele flageluri cum sunt: concurenţa neloială, economia informală şi corupţia. Acest lucru a cauzat reducerea semnificativă, timp de câţiva ani, a numărului de contribuabili care achită contribuţii de asigurări sociale şi în medicină.
„Noi aşteptăm măsuri cardinale în relaţiile business-sindicate şi Guvern, numai în trei putem combate aceste flageluri”, a opinat Alexandru Slusari.
Şi preşedintele Asociaţiei businessului mic din Moldova, Eugen Roşcovan, a menţionat că dialogul social are o importanţă foarte mare în crearea unui mediu de afaceri favorabil şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii, dar, în special, crearea de noi locuri de muncă. Colaborarea dintre patronate şi sindicate este activă pentru că dezvoltarea unui mediu de afaceri necesită ca partenerii sociali să colaboreze în permanenţă, a afirmat Eugen Roşcovan.
Vicepreşedintele CNSM, Petru Chiriac, a constatat că, de la declararea independenţei Republicii Moldova, salariile lasă în permanenţă de dorit.
„Singura sursă de existenţă pentru majoritatea populaţiei este salariul şi vrem ca formula de calculare a acestuia să fie revizuită. Totuşi, trebuie să se pornească nu de la situaţia birocratică din sistemul economic, dar de la necesităţile oamenilor, a celor care produc şi au dreptul la o muncă şi un salariu decent”, a sugerat Petru Chiriac.
La acelaşi eveniment, secretarul confederal al CNSM, Nicolae Suruceanu, a menţionat că după parafarea Acordului de Asociere cu UE, una din obligaţiunile statului este de a adapta legislaţia naţională la standardele şi directivele comunitare. Două documente care vor fi aduse în concordanţă cu cerinţele europene sunt esenţiale. Secretarul confederal s-a referit, în special, la două documente ce urmează a fi armonizate.
Este vorba în primul rând de modificarea şi completarea Codului muncii, iar sindicatele optează pentru a găsi un echilibru de interese care nu va afecta drepturile şi protecţia salariaţilor.
Al doilea ţine de instituirea în ţara noastră a practicii de soluţionare pe cale amiabilă a conflictelor de muncă, care în prezent sunt rezolvate din start în instanţa de judecată.