Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) a lansat la mijlocul lunii aprilie cel de-al șaptelea apel de depunere a cererilor pentru solicitarea subvențiilor în avans, pentru proiecte start-up în domeniul agroindustrial.
Potrivit oficialilor de la MADRM, în perioada 15 aprilie – 18 iunie, tinerii și femeile fermieri, inclusiv conaționalii reveniți acasă, care intenționează să lanseze afaceri în domeniul agriculturii, pot depune cereri pentru a solicita plăți în avans pentru mai multe activităţi.
Subvențiile în avans, sunt oferite producătorilor agricoli care desfășoară pentru prima dată o activitate economică în sectorul agroalimentar. Domeniile de sprijin prioritare prevăd stimularea: investițiilor pentru utilarea și renovarea tehnologică a fermelor zootehnice; procurării animalelor de prăsilă și menținerea fondului genetic al acestora; investițiilor pentru dezvoltarea infrastructurii post-recoltare şi procesare; investițiilor pentru producerea legumelor şi a fructelor pe teren protejat (sere, solarii, tuneluri); investițiilor pentru înființarea, modernizarea și defrișarea plantațiilor multianuale, inclusiv a plantațiilor viticole și plantațiilor pomicole.
Valoarea maximă a suportului financiar va constitui 65% din valoarea proiectului și nu va depăși un milion de lei.
Plățile subvenției în avans vor fi efectuate în două tranșe: I tranșă – 75% din valoarea subvenției, care se va achita cu condiția prezentării dovezilor cofinanțării din partea Beneficiarului a 35% din valoarea costurilor eligibile; II tranșă – 25% din valoarea subvenției, în baza cererii de debursare la darea în exploatare a obiectului investiției și prezentarea actelor confirmative, conform domeniului în care este efectuată investiția.
Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație ”Agroindsind” din Republica Moldova a salutat inițiativa Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului de a subvenționa în avans, proiecte ale tinerilor și femeilor fermieri care intenționează să lanseze afaceri în domeniul agriculturii. Sindicatul ”Agroindsind” consideră că doar investind în dezvoltarea capacităților tinerilor fermieri putem spera ca satele noastre să se dezvolte și să nu rămână pustii. De menționat, că sindicatele, de-a lungul anilor, s-au opus mai multor inițiative guvernamentale, adoptate în detrimentul fermierilor, în special împotriva creșterii cotei TVA în agricultură.