
Foto: admiterea.md
Un proiect de Regulament cu privire la organizarea stu-diilor superioare de master, ciclul II, a fost elaborat de specialiştii Ministerului Educației. Documentul, propus spre discuții publice, a fost elaborat în conformitate cu prevederile Codului educației.
Proiectul prevede că orice in-stituție de învățământ superior, publică sau privată, interesată de oferirea de programe de studii superioare de master, urmează să treacă, în mod obligatoriu, printr-un proces de evaluare externă. Acest proces se va încheia cu autorizarea instituţiei respective pentru funcţionare provizorie, înainte ca aceasta să poată începe un astfel de program.
Decizia cu privire la autorizarea de funcţionare provizorie, la acreditare, neacreditare sau la retragerea dreptului de organizare a unui program de studii, va fi adoptată de Guvern, la propunerea Ministerului Educaţiei. Totodată, această decizie se va baza şi pe rezultatele evaluării externe, efectuate de Agenţia Naţională de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Profesional sau de o altă structură de acest fel, înregistrată în Registrul European pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior.
Organizarea concursului și metodologia de admitere la studii superioare de master, precum și metodologia de calculare a mediei generale de concurs, vor fi stabilite prin regulamentele elaborate de fiecare instituţie de învăţământ superior în parte. Senatele instituțiilor ofertante de programe de master vor stabili și data începerii anului universitar pentru ciclul II de studii superioare.
Din momentul aprobării regulamentului sus-menţionat, studiile superioare de master vor fi organizate atât cu frecvenţa la zi, cât și cu frecvenţă redusă, dar și la distanţă, cu condiţia existenței suportului tehnic necesar.
De menționat că în domeniile generale de studiu „Arte”, „Psihologie”, „Medicină veterinară”, „Medicină”, „Farmacie” şi în domeniile de formare profesională „Limbi moderne” și „Arhitectură” studiile superioare de master vor fi organizate numai prin învăţământ cu frecvenţă.
Potrivit proiectului de regulament, la concursul de admitere în ciclul II de studii superioare de master vor putea participa deţinătorii diplomei de studii superioare de licenţă sau ai unui act echivalent de studii, recunoscut de structura abilitată pentru recunoaşterea şi echivalarea actelor de studii şi a calificărilor.
Regulamentul va intra în vigoare după ce va fi aprobat de Guvern.