Un regulament privind organizarea studiilor superioare de doctorat, ciclul III, a fost aprobat la o recentă ședință a Guvernului. Documentul va asigura cadrul normativ necesar pentru organizarea studiilor superioare de doctorat în corespundere cu Procesul de la Bologna, cu prevederile Codului educației și cu cerințele educaționale europene.
Regulamentul oferă o autonomie lărgită instituțiilor organizatoare de programe de doctorat, la care le vor reveni și competențe deținute până în prezent de Consiliul Naţional pentru Acreditare şi Atestare.
Conform documentului, studiile superioare de doctorat sunt organizate numai în cadrul programelor din școlile doctorale ale instituțiilor de învățământ superior și ale consorțiilor sau parteneriatelor naționale și in-ternaționale autorizate provizoriu sau acreditate, conform legii.
Şcolile doctorale pot fi constituite dacă întrunesc cel puțin 10 conducători de doctorat. Totodată, instituțiile organizatoare pot impune standarde de performanță științifică superioare celor minime reglementate de Ministerul Educației, pe care conducătorii de doctorat trebuie să le îndeplinească pentru a deveni membri ai școlii doctorale.
Documentul mai stipulează că planul de admitere la studii doctorale cu finanțare bugetară este elaborat de Ministerul Educației în cooperare cu ministerele de resort, apoi aprobat de Guvern, iar finanțarea se face prin granturi doctorale multianuale, pe o durată de minimum trei ani.
Instituțiile care intenționează să organizeze programe de studii superioare de doctorat vor constitui consilii științifice, care vor elabora strategia de cercetare, regulamentul de organizare și desfășurare a programelor de studii de doctorat și vor aproba decizii privind înființarea și desființarea școlilor doctorale.
În altă ordine de idei, în regulament se menţionează că, după împlinirea vârstei legale de pensionare, conducătorii de doctorat continuă îndrumarea studenților–doctoranzi deja în-
matriculați, însă pot solicita conducerea de noi studenți–doctoranzi numai în cotutelă cu un alt conducător de doctorat care nu a împlinit vârsta de pensionare.
Norma didactică maximă a unui student–doctorand înmatriculat la forma cu frecvență și angajat ca asistent universitar nu poate depăși 25 la sută din cea a asistentului universitar. Durata programului de doctorat este, de regulă, de trei ani.