Bursele studenților din instituțiile pedagogice se vor dubla. Actul normativ a fost aprobat de Guvern și va fi aplicat retroactiv începând cu luna noiembrie, iar asta înseamnă că în zilele următoare beneficiarii vor avea pe carduri prima bursă majorată. Astfel, statul planifică să lupte cu fenomenul locurilor libere la facultățile și colegiile cu profil pedagogic.
„Dacă astăzi bursele de categoria întâi,a doua și a treia pentru primii trei ani de studii variau de la 1400 la 1100 de lei, odată cu dublarea, vor fi de la 2800 la 2200 de lei. Pentru studenții care fac patru ani, în ultimul an, bursa va ajunge la 3280 de lei pe lună”, a spus ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.
Potrivit lui, decizia a fost determinată de scăderea continuă a numărului de tineri care aleg să-și dedice viața educației. În anul acesta, de exemplu, din cele 1270 de burse oferite de stat, doar 400 au fost valorificate. Pentru a fi și mai convingător, statul a decis că majorarea va fi aplicată retroactiv. Adică, în decembrie, studenții și elevii vor primi deja bursele majorate pentru luna noiembrie.
„Ne confruntăm cu un deficit de cadre didactice destul de acut în sistem. Această măsură vine să contribuie la rezolvarea problemei respective și să încurajeze cât mai mulți tineri, inclusiv tineri buni, ca să aleagă această profesie. În paralel cu dublarea burselor, vom introduce și o medie de admitere la pedagogie, pentru că noi vrem ca cei mai buni să aleagă acest domeniu”, a adăugat Perciun.
Pentru dublarea cuantumului burselor studenților cu profil pedagogic, din bugetul de stat, anul viitor, vor fi alocate peste 34 de milioane de lei. Începând cu 2024, Ministerul Educației și Cercetării își propune o creștere anuală de 10 la sută a numărului de studenți înmatriculați în instituțiile cu profil pedagogic. Această tendință ar trebui să genereze anual cu aproximativ 500 de absolvenți mai mulți decât sunt înregistrați acum. Amintim că, în paralel, din 1 ianuarie, ministerul de resort crește și salariile profesorilor cu 15%. Nivelul majorării, însă, nemulțumește sindicatele din educație, care mizau pe o creștere de cel puțin cu 20%.
La începutul anului de studii 2023-2024, sistemul educațional înregistra un deficit de cadre didactice de peste 2300 de persoane. Mai mult, peste 50% din resursele umane din educație sunt în vârstă de peste 50 de ani.