Riscurile psihosociale și stresul la locul de lucru se numără printre cele mai mari provocări în materie de securitate și sănătate în muncă. Acestea au un impact semnificativ asupra sănătății oamenilor, organizațiilor și dezvoltării societății în ansamblu. Salariații din Republica Moldova sunt stresați din cauza volumului excesiv de muncă, a salariului mic, din pricina hărțuirii psihologice. Angajatorul deseori neglijează acești factori și nu conștientizează riscurile la care sunt supuși angajații.
Deși mulți salariați se plâng din cauza stresului la locul de muncă, aceste discuții au loc cel mai des neoficial și doar circa 10 dintre ei într-un an au curajul să depună o plângere oficială, reclamând încălcările la organele abilitate. În același timp, angajatorii nu sunt de acord cu afirmația că subordonații lor muncesc în condiții de stres și, evident, nu iau măsuri pentru a combate fenomenul în cauză.
Elena Anton, doctor în medicină, profesor de psihologie medicală și nursing la Centrul de Educație Medicală Continuă a Personalului Medical și Farmaceutic cu Studii Medii, atenționează că, pe termen lung, impactul acestor factori este extrem de periculos asupra oamenilor, care poate fi urmat de probleme de ordin psihic sau fizic. Tema respectivă a fost abordată în cadrul unui seminar pentru vicepreședinții și responsabilii de domeniul organizare din centrele sindicale național–ramurale.
Psihologul Elena Anton le-a vorbit celor prezenți despre cum pot să facă față stresului la locul de muncă, oferindu-le soluții precum gestionarea corectă a timpului, gândirea pozitivă, comunicarea, un stil de viață sănătos etc. „Sportul este una din cele mai bune metode de a scăpa de stres”, le-a dat un sfat Elena Anton. Concluzia e că riscurile psihosociale și stresul la locul de muncă pot fi prevenite și gestionate cu succes, indiferent de mărimea sau tipul întreprinderii.
Participanții la seminar au fost împărțiți în grupuri și rugați să spună cum reușesc să scape de stres. Aceștia s-au referit la terapia prin muzică, sport, comunicare, plimbări, relaxare. De asemenea, s-a propus ca astfel de seminare să se facă și cu angajatorii, de care, de cele mai dese ori, depinde starea de spirit a salariatului.
În a doua parte a seminarului, Petru Chiriac, vicepreședinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, și Lilia Franț, șefa Departamentului organizare, educație și informare, au vorbit despre desfășurarea campaniei de dare de seamă și alegeri în centrele sindicale național–ramurale, precum și despre calendarul activităților CNSM pentru anul 2020.