Ministerul Economiei va elabora un chestuionar pentru autoritățile publice locale, pe baza căruia să poată identifica problemele ce țin de activitatea direcțiilor economice teritoriale. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, în urma unui bilanțal propunerilor obţinute pe această cale, vor fi elaborate metode de îmbunătățire a parteneriatului dintre specialiştii ministerului şi cei ai autorităților publice locale.
Perfecţionarea acestui dialog ar urma să contribuie, în primul rând, la implementarea Strategiei de dezvoltare a comerțului interior al ţării noastre pentru anii 2014-2020 și a Planului de acțiuni pentru 2014-2016 în vederea realizării acestei strategii.
Reprezentanţii Ministerului Economiei consideră că dezvoltarea durabilă a tuturor componentelor comerțului interior depinde și de comunicarea eficientă dintre autoritățile publice locale și autoritățile publice centrale.
Obiectivul principal al strategiei respective este asigurarea consumatorilor cu produse și servicii competitive prin crearea unui sistem eficient de comercializare a acestora pe întreg teritoriul țării.
Acțiunile prioritare prevăzute în document sunt dezvoltarea infrastructurii comerciale în teritoriu prin extinderea reţelei unităţilor de prestări servicii, instituirea ghişeelor unice pentru înregistrarea şi autorizarea comercianţilor, consolidarea resurselor de marfă, dezvoltarea învățământului vocaţional-tehnic.
Una din prioritățile de bază ale strategiei este instituirea ghișeului unic pentru autorizarea activităților în comerț. Acesta va constitui un mecanism de simplificare a procedurilor de obținere a autorizațiilor de activitate pentru comercianți. De asemenea, cu ajutorul ghișeului unic va fi creată o bază de date a tuturor comercianților.
Pentru realizarea eficientă a scopurilor propuse, speicaliştii instituţiei sus-menţionate consideră că şi la nivel local este necesar să fie elaborate strategii pentru dezvoltarea comerțului interior.
Discuţiile privind dezvoltarea comerţului interior au loc în contextul preconizatei diversificări a piețelor de desfacere şi creării Zonei de Lliber Schimb, Aprofundat și Cuprinzător dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Reprezentanţii Ministerului Economiei preconizează organizarea unui şir de seminare teritoriale axate pe informarea agenților economici despre oportunitățile ce apar în momentul obţinerii accesului la piața Uniunii Europene.