24 iulie 2024
Chisinau
Social

Strategii de sporire a drepturilor şi beneficiilor salariaţilor

Loading
Social Strategii de sporire a drepturilor şi beneficiilor salariaţilor
Strategii de sporire a drepturilor şi beneficiilor salariaţilor

seminar

 

Cele mai eficiente practici existente pe plan extern de aplicare a normelor euro­pene de drept social au fost studiate de responsabilii de aspectele juridice din cadrul structurilor sindicale de ramură de nivel naţional în cadrul unui seminar desfăşurat, marţi, la Institutul Muncii din capitală. 

 

„Putem să avem legi frumoase şi pline de con­ţinut, însă cel mai important este ceea ce oferă acestea salariaţilor şi societăţii în întregime. De aceea, consider că rolul pe care îl au sindicatele în obţinerea implementării normelor internaţionale în domeniul muncii, ratificate de ţara noastră, este esenţial”, a remarcat în context Sergiu Sainciuc, vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale a Sindi­catelor din Moldova.

Astfel, transpunerea cadrului internaţional în legislaţia naţională nu prezintă o dificultate atât de mare, precum efortul de aplicare în practică a acestor norme. Din acest considerent, sindicaliştii îşi sporesc capacităţile pentru a putea contribui la elaborarea şi implementarea programelor publice de măsuri necesare şi a-şi formula o strategie pro­prie în acest scop.

Un alt aspect semnificativ ţine de termenul de transpunere în legislaţia naţională şi de realizare în practică a directivelor şi standardelor internaţionale. În cazul directivelor Organizaţiei Internaţionale a Muncii şi a diferitor tratate internaţionale, acest termen poate fi de patru, şapte şi chiar zece ani de la intrarea în vigoare a Acordului de Asociere a ţării noastre la Uniunea Europeană.

„Important este să ştim ce vrem şi prin ce me­tode să obţinem ceea ce dorim. Evident că rolul sindicatelor trebuie să crească pentru a fi obţinute mai multe drepturi şi beneficii pentru salariaţii membri de sindicat”, a accentuat Sergiu Sainciuc.

La rândul său, Ovidiu Jurca, expert internaţi­onal, a menţionat că valorile europene au la bază principiile cuprinse în convenţiile fundamentale şi cele tehnice ale OIM şi ele includ, de asemenea, elemente dinamice şi eficiente de implementare, control şi constrângere. Cunoaşterea acestora de către sindicaliştii moldoveni va facilita aplicarea în practică a normelor europene de drept social care se referă la asigurările sociale, de pensie, de sănătate, la drepturile copilului, ale familiei, pro­tecţia maternităţii, combaterea discriminării de orice fel etc.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand