Cei mai mulți șomeri se plâng că și-ar dori un serviciu, dar nu sunt locuri de muncă. Adevărul se pare că e altul. Manageri de la mai multe întreprinderi cu capital străin din Chișinău spun că nu au brațe de muncă, din acest motiv fiind nevoiți să lucreze la capacitate minimă. Este și cazul întreprinderii „Steaua Reds”.
Cândva, aici lucrau circa 600 de persoane, acum sunt doar 170 de angajați. Conducerea întreprinderii face totul ca cel puțin să-i mențină pe salariații existenți, îmbunătățindu-le condițiile de muncă, achitând salariul la timp și colaborând cu organizația sindicală, care apară drepturile și interesele angajaților.
Nadejda Rusnac, președinta Sindicatului Lucrătorilor din Industria Ușoară, a fost marți în vizită la întreprinderea „Steaua Reds” pentru a afla ce mai e nou, cum stau lucrurile aici. Ea a vorbit cu salariații, cu liderul sindical, cu administrația. „Organizația sindicală e destul de activă aici. Există un contract colectiv de muncă avantajos, care este respectat de administrație. Se acordă atenție securității și sănătății în muncă. Recent, a fost amenajată o cameră de odihnă cu frigider, cuptor cu microunde. La toate întreprinderile unde sunt investitori străini se face auditul social internațional. Sunt verificate toate locurile de muncă, riscurile ocupaționale. De fapt, în ramura noastră o deosebită atenție se acordă evaluării riscurilor ocupaționale”, a declarat Nadejda Rusnac.
Referindu-se la problemele existente, dânsa a menționat faptul că examenul medical, care este obligatoriu pentru salariați o dată la cinci ani, ar trebui să fie gratuit, în baza poliței de asigurare medicală. Această problemă trebuie discutată la comisia de negocieri la nivel de țară, a opinat Nadejda Rusnac.
Violeta Cojocaru, director executiv al întreprinderii, a asistat la discuția cu salariații. Ea a accentuat problema
crizei de salariați. Ba mai mult, cine dintre angajați aduce o persoană nouă în colectiv, primește un premiu. Condiția e ca noul angajat să nu plece mai devreme de șase luni. Căci se întâmplă ca abia de învață procesul și unii pleacă la muncă peste hotare. Referindu-se la conlucrarea cu sindicatele, directorul executiv a menționat că acceptă propunerile ce vin de la acestea, și administrația având interes ca salariații să fie mulțumiți și să lucreze cu satisfacție.
„Am avut cerere să facem o pauză ca să stimulăm activitatea. Am acceptat. Facem gimnastica de dimineață. Organizăm excursii”, a mai spus Violeta Cojocaru.
Eugenia Margină lucrează la întreprindere de 10 ani. Ea este și lider sindical.
„Mulți tineri consideră că în Republica Moldova nu poți avea un trai decent, de asta și caută posibilități se plece peste hotare. Dar eu cred că și acasă se poate trăi bine, doar că trebuie să mun-cești”, și-a spus părerea lidera sindicală. Eugenia Margină ne-a vorbit și de facilitățile pe care le oferă contractul colectiv de muncă: „Avem prime, zile libere de sărbători, vara copiii merg la tabere, salariații – la sanatoriu. Condițiile de muncă sunt bune. S-a reparat vestiarul, cantina. Se acordă atenție securității și să-nătății în muncă”.