Exploatarea prin muncă a copiilor este o problemă gravă care afectează drepturile și dezvoltarea acestora. Odată cu începerea vacanței, mai mulți copii, mai ales cei din sate, sunt nevoiți să muncească din greu. De cele mai multe ori, sunt supuși muncilor grele în schimbul unui venit de nimic. Cel mai grav este că autoritățile nu au soluții clare pentru a combate acest flagel, fapt confirmat și de statistici.
Datele Ministerului Muncii și Protecției Sociale arată că, pe parcursul ultimilor cinci ani, în urma efectuării controalelor, s-a constatat că în câmpul muncii au fost angajați 40 de copii, dintre care 24 de băieți și 16 fete. Inspectoratul de Stat al Muncii (ISM) spune că nu are pârghii suficiente pentru a efectua mai multe controale și a combate fenomenul.
„Sunt puține situațiile în care identificăm într-adevăr cazuri de abuzuri asupra minorilor. De la începutul anului, am identificat aproximativ 600 de persoane care munceau fără forme legale, iar zece din cele 600 aveau vârsta de sub 18 ani”, menționează Cătălin Țacu, șeful ISM.
Printre minorii care muncesc se regăsește și Ana (prenume schimbat) din raionul Orhei. Fata lucrează în seră, ca să câștige ceva bani pentru a se întreține. „Când eram la școală, veneam acasă, mâncam, mă schimbam și plecam la muncă. Lucrez în seră și culeg castraveți, tai frunze, punem otravă la plante, pentru a nu fi mâncate roșiile de șobolani. Pentru trei ore sunt plătită cu o sută de lei”, ne spune copila.
Munca grea, interzisă minorilor
Pe de altă parte, autoritățile spun că antrenarea minorilor cu vârsta de până la 15 ani la munci grele este interzisă. „Activitatea unei persoane sub vârsta de 15 ani este interzisă. Un copil sub 15 ani nu poate lucra. Persoana respectivă nu are dreptul să muncească, nu poate avea un contract de muncă și atunci vorbim de muncă nedeclarată, care este sancționată de lege”, a relevat Carolina Bagrin, coordonatoare de program la Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC).
Potrivit experților, copiii mai mici de 15 ani pot fi integrați în diverse alte activități.
„Educația prin muncă presupune anumite activități care creează, dezvoltă copiilor anumite abilități. Să manevreze cu lemnul, în tâmplărie, este un exemplu care îmi vine în minte pentru moment, dacă nu este în detrimentul orelor de educație, dacă nu este în detrimentul orelor de odihnă. Pot fi alte hobby-uri pe care le are copilul, ce nu e periculos pentru sănătate, este bine”, a adăugat Carolina Bagrin.
În acest context, Avocatul Poporului a realizat un raport tematic cu genericul „Exploatarea copiilor prin muncă”, ce scoate în evidență carențele cadrului normativ care reglementează munca copiilor din țara noastră. Prin intermediul acestui document, autoritățile au primit un set de recomandări pe care Ministerul Muncii și Protecției Sociale își propune să le realizeze și care vor contribui la îmbunătățirea rezultatelor obținute în lupta împotriva formelor grave de exploatare prin muncă a copiilor și vor asigura sporirea măsurilor de protecție a acestora, pe care ministerul le-a luat în considerare la nivelul de implementare.
Astfel, pentru atingerea următorului nivel, cel de „avansare semnificativă”, se planifică revizuirea prevederilor legislative privind standardul vârstei minime pentru muncă, să adopte un cadru legal care să definească tipurile de muncă ușoară permise pentru copiii și să se asigure că legea interzice și sancționează pe oricine care încalcă vârsta minimă de muncă.
Un alt aspect important evidențiat de studiu este importanța identificării precoce a copiilor care au fost sau sunt afectați de exploatarea prin muncă, precum și a celor care prezintă factori de risc în mediul familial. Pentru acești copii, este esențial să se asigure servicii adecvate și adaptate la situația lor specifică, ce le-ar permite să se recupereze și să se reintegreze în societate. De asemenea, este necesar să avem grijă ca acești copii să aibă asigurate nevoile de bază, cum ar fi alimentația, îmbrăcămintea și locuința. Familiile trebuie sprijinite să beneficieze de ajutorul financiar la care au dreptul, precum și de alte forme de suport material. În plus, este nevoie de o diversificare a opțiunilor de îngrijire alternativă pentru copiii care nu pot fi crescuți în familie sau care nu au parte de o grijă părintească adecvată, și care sunt vulnerabili la exploatarea prin muncă.