La Sanatoriul „Nufărul Alb” domnește liniștea și voia bună. Cel puțin așa i-am găsit pe pacienți și personalul medical în ziua când am pășit pragul instituției balneare. Amplasat în cea mai pitorească zonă a orașului Cahul, pe malul râului Frumoasa, protejat de aglomerația orașului, îți taie parcă respirația când cobori drumul spre poarta imensă a sanatoriului.
„Poftiți! Sunteți pacient?”, ne întreabă zâmbind și binevoitor bărbatul de la pază și ne deschide poarta să intrăm. „Acum să vă iau temperatura. Mască aveți? Imediat vă conduc spre policlinică”, adaugă bărbatul.
De aproape doi ani, așa sunt întâlniți pacienții care doresc să ajungă aici, la tratament. Măsurile de restricție, în contextul situației epidemiologice actuale, sunt respectate cu strictețe. „Această pandemie de Covid-19 ne-a impus să luăm totul de la zero. A fost ceva nou pentru noi. Din luna martie 2020 și până în iulie, nu am activat. Ne sunau oamenii și întrebau când ne redeschidem, pentru că doreau foarte mult să ajungă aici, dar noi nu aveam dreptul să activăm. Acum, primim pacienți la capacitatea de 50 la sută și respectăm cu strictețe toate măsurile de protecție împotriva Covid-19”, ne asigură medicul-șef al sanatoriului, Alexandru Scutelnic.
Întreprindem tot ce putem astfel încât oamenii să se simtă protejați
Peste 70 la sută dintre angajați sunt vaccinați, iar administrația își propune ca până pe 1 decembrie rata de vaccinare din sanatoriu să fie de 90 la sută.
„Avem și măsuri de stimulare a vaccinării, cum ar fi zile libere sau alte facilități. Întreprindem tot ce putem astfel încât oamenii să se simtă protejați, iar țara să scape de această pandemie și să putem activa normal”, adaugă Alexandru Scutelnic.
Capacitatea sanatoriului este de 500 de paturi, însă, din cauza pandemiei, numărul de pacienți acceptați a fost limitat la jumătate. Pentru moment, aici își întremează sănătatea 250 de pacienți.
„Nu ducem lipsă de pacienți, oamenii vin mereu. Avem contract până la sfârșitul anului cu Casa Națională de Asigurări Sociale”, a relevat medicul-șef. Pe lângă pacienții din Republica Moldova, pragul sanatoriului este trecut și de mulți alți cetățeni străini, inclusiv din SUA.
La sanatoriu, doar cu vaccin și test Covid-19
Pentru a veni la sanatoriu, pacienții au nevoie obligatoriu de fișa balneosanatorială de la medicul de familie, să aibă vaccinul făcut, dar și testul la Covid-19, valabil pentru o perioadă de 48 de ore. Accesul pe teritoriul instituției are loc doar conform listelor de înscriere și biletelor de tratament, trecând printr-un triaj medical.
„Avem aici nouă medici care primesc pacientul și urmează examinarea primară. Aceștia indică primele examene medicale și procedurile. Sanatoriul dispune de aparat de ultrasonografie, electrocardiografie și de laborator clinic. În afară de analizele pe care le facem aici, avem contract și cu o clinică privată din oraș, unde pacientul poate să meargă să facă unele analize pe care nu le putem avea aici”, susține șeful Policlinicii „Nufărul Alb”, Anatolie Malcov.
În sanatoriul „Nufărul Alb” sunt tratate afecțiunile sistemului nervos central și periferic, afecțiunile aparatului locomotor, ale aparatului cardiovascular, tractului digestiv, ginecologie și afecțiuni ale pielii. Aici pacienții au parte de mai multe secții de băi, de fizioterapie, hidroterapie, masaj clasic și subacvatic, tratament cu ozocherită și parafină. Stațiunea este cunoscută și prin apele sale naturale.
„Stațiunea are două ape minerale. Apa minerală de uz extern, care se aplică sub formă de băi generale și locale, comprese și irigații vaginale și apă minerală cu uz intern „Nufărul Alb”. Compoziția apei minerale de la Cahul denotă că aceasta are o influență diversă asupra organismului uman. Acțiunea ei se manifestă prin interacțiunea factorilor termic și mecanic, dar îndeosebi al factorului chimic. Acesta fiind constituit de sulf și sulfizi, clorură de natriu, iod și brom”, mai adaugă Anatolie Malcov.
Pe lângă alte proceduri, în 2016, aici a fost deschisă și camera de salină. Este o salină unică în Republica Moldova, având o capacitate pentru 100 de pacienți concomitent. „E o salină cu un puternic impact terapeutic: îți aduce liniște, pe lângă faptul că tratează astmul bronșic, pneumoniile cronice, sinuzita, neurodermita, psoriazisul etc. Pacienții se relaxează aici, citesc cărți, reviste. Am pus și muzică de relaxare”, ne spune asistenta medicală Tamara Miron.
„Procedurile la sanatoriu încep de dimineață, de la ora 9, și durează până la ora 14.00. După asta, pacienții au liber să se odihnească de sine stătător. Dat fiind faptul că suntem în pandemie, le este interzis să iasă din curtea sanatoriului. Înainte de pandemie, le organizam serate, spectacole, concerte, excursii, dan-suri, acum însă toate aceste activități sunt sistate”, adaugă medicul Anatolie Malcov.
Viața nu se oprește odată cu această pandemie
Chiar dacă unele măsuri de relaxare au fost sistate, pacienții au posibilitatea să joace biliard, șah și să se plimbe prin parcul frumos și îngrijit din jurul sanatoriului.
„Viața nu se oprește odată cu această pandemie. Da, ne-a îngreunat unele acțiuni, intenții, însă continuăm să ne dezvoltăm. Ne-am dorit ca anul acesta să construim un bloc nou de proceduri subacvatice, deoarece clădirea actuală este veche, are peste 37 de ani și începe să se degradeze, dar nu am reușit. Situația pandemică ne-a dat peste cap multe planuri. Sperăm că totul va fi bine și vom depăși măcar la anul viitor această năpastă”, remarcă șeful de gospodărie de la „Nufărul Alb”, Vasile Șeremet.
Anual, sanatoriul este vizitat de peste opt mii de pacienți.