Forfotă mare în aceste zile la taberele de odihnă de la Vadul lui Vodă. Au mai rămas doar câteva săptămâni până la vacanţa de vară, iar administratorii taberelor de odihnă, ajutaţi de personalul auxiliar, se grăbesc să termine lucrările de reparaţie, să amenajeze piscinele şi căsuţele. Printre aceste entităţi se numără şi taberele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), una dintre ele fiind „Campingul din Vadul lui Vodă”.
„Acum suntem în plin proces de pregătire. Se repară capital ultimul bloc din cele şapte, un bloc de 60 de locuri. De asemenea, am renovat un foişor cu o scenă de vară pentru copii, să se adăpostească în caz de ploaie sau chiar dacă soarele va fi puternic. Reparaţie capitală, de fapt, s-a făcut în toate blocurile. Am avut un pic de lucru şi după calamităţile care au avut loc în luna aprilie, acea ninsoare „pe nepusă masă”. A trebuit să strângem crengile care au căzut”, a spus pentru ziarul „Vocea poporului” Mihail Garbuz, directorul Casei de odihnă ,,Campingul din Vadul lui Vodă”.
Circa patru mii de copii – atât aşteaptă în acest sezon estival Casa de odihnă ,,Campingul din Vadul lui Vodă”. Preţul unui bilet de odihnă pentru 10 zile la taberele şcolare depăşeşte suma de o mie de lei. „Ne pregătim pentru licitaţie, care urmează să aibă loc în zilele viitoare. Depinde de Casa Naţională de Asigurări Sociale, pentru că ea este la noi cel mai mare furnizor de bilete. Nu ştim încă exact câţi copii vom avea la tabără, dar preconizăm să fie circa 3800. Dacă totul va merge bine, planificăm ca primii beneficiari să apară la noi pe 6 iunie. În anul trecut, tot cam atâţi copii am avut. Vrem să activăm în şapte schimburi, cam câte 550 de copii într-un sejur”, ne-a mai spus Mihail Garbuz.
Şi programul taberei se preconizează a fi unul divers şi distractiv pentru copii. Vor avea loc ore de pictură, dans, întreceri sportive etc. Un moment deosebit de atractiv pentru cei mici şi mai mari va fi programul de seară, când urmează să fie antrenaţi în diferite activităţi culturale. Tuturor celor cazaţi aici administraţia le promite toate condiţiile necesare de trai şi odihnă.
„O problemă însă care ne preocupă sunt
cadrele didactice care ar urma să vină în tabără. Săptămâna viitoare avem o întâlnire a directorilor taberelor de odihnă cu reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei şi vom aborda şi acest subiect. Să vedem ce facem, pentru că cerinţele sunt mari, dar posibilităţi – puţine. Planul prevede că trebuie să fie câte trei educatori pentru fiecare grupă, să aibă minimum 20 de ani, pentru că munca este de mare răspundere. Direcţia generală de învăţământ se implică mai puţin în asta şi e mai greu. Mergem şi pe la instituţiile de învățământ superior să vedem ce posibilităţi sunt. Cât priveşte personalul tehnic, e mai simplu, nu avem probleme”, ne-a mai spus Mihail Garbuz.
Pe lângă condiţiile bune de cazare şi alte activităţi distractive pentru copii, directorul taberei promite şi mâncare gustoasă, pregătită cu dragoste și suflet de către bucătari. Mihail Garbuz ne spune că agenţii economici care urmează să livreze produsele alimentare au fost aleşi pe ,,sprânceană”, testaţi în acest sens.
,,Noi îi avem pe cei cu care colaborăm de ceva vreme, îi cunoaştem de mai mulţi ani şi avem încredere. Sunt responsabili, operativi şi punctuali”, susţine Mihail Garbuz.
În prezent, CNSM are în subordinea sa trei tabere de odihnă pentru copii, dintre care două sunt amplasate la Vadul lui Vodă și una la Bălţi.
„Acum ne rămâne repartizarea biletelor din bugetul asigurărilor sociale de stat care este preconizat pentru anul acesta. E vorba de peste nouă milioane de lei. Biletele sindicatelor de ramură vor fi repartizate conform regulamentului. Copiii din familii monoparentale, din cele cu mulţi copii, cu rezultate deosebite la învăţătură vor beneficia gratis de bilete de odihnă. Sindicatele urmează să dirijeze procesul ca aceste bilete să ajungă acolo unde trebuie să fie repartizate”, ne-a spus Mihail Hîncu, vicepreşedinte al CNSM.
La cele trei tabere se odihnesc câte aproximativ 1200 de copii într-un schimb sau 8000 pe parcursul perioadei estivale în fiecare an.